Home Zanimljivosti Što kaže Širokobriježanka koja se nalazi u Italiji?!

Što kaže Širokobriježanka koja se nalazi u Italiji?!

SHARE
Širokobriježanka Lucija Kraljević trenutno se nalazi na studiju u talijanskoj Bologni te je za portal Jabuka.tv govorila o trenutnoj situaciji u tom gradu vezano za epidemiju koronavirusa.

Studira povijest umjetnosti i sociologiju na Sveučilištu u Zadru te je sredinom veljače otišla u Bolognu na razmjenu i, kako nam je rekla, u to vrijeme nije bilo nikakvih vijesti o opasnosti od širenja virusa na području Europe.

Prvi put kad sam primijetila da se nešto događa je bio trenutak kad sam se vraćala iz Španjolske ponovno u Italiju jer sam bila na kratkom putovanju. Tada su nas na izlasku iz zrakoplova dočekali medicinski tehničari koji su provjeravali temperaturu, to je bilo 17. veljače, priča Lucija za Jabuka.tv.

U tom tjednu sve se normalno odvijalo na fakultetu, Lucija je rješavala papirologiju te su predavanja normalno tekla. No, 23. veljače su dobili obavijest da se predavanja neće održavati do 2. ožujka, no s obzirom da se virus proširio nastava je u potpunosti prekinuta, a talijanski premijer potvrdio je da će nastava biti prekinuta najmanje do 3. travnja.

Iako nastava ne postoji u fizičkom obliku, predavanja su se nastavila u online formi, gdje smo spojeni na aplikaciju Microsoft Teams, te s profesorima sve radimo preko video poziva. Sustav predavanja je drugačiji, pa za neke kolegije već imamo i zakazane ispite prije praznika, ali isto se namjeravaju odraditi online preko aplikacije, tako da ne kasnimo s gradivom i obavezama, objašnjava nam Širokobriježanka na studiju u Bologni.

Kompletna Italija je od ponedjeljka navečer u karanteni te su dozvoljeni samo odlasci na posao i kod liječnika.

Što se tiče života u gradu, sve aktivnosti za studente i okupljanja su morala biti službeno otkazana, ali mi smo se normalno dogovarali za izlaske, piknike i slično. Što se tiče grada i količine ljudi koji se kreću ulicama, mislim da se situacija nije puno promijenila jer svi moraju nastaviti sa životom i svojim radnim obavezama. Osjeti se da je drugačije jer je policija na važnim gradskim lokacijama, a na primjer prije ulaska u restoran se mora dezinficirati i svi gosti moraju biti metar razdvojeni jedni od drugih radi prevencije, priča Lucija za portal Jabuka.tv trenutnu situaciju u talijanskom gradu Bologni.

Neki studenti na razmjeni dobili su e-mail sa sveučilišta u Bologni da se obavezno moraju vratiti u svoju državu dok većina njih, među kojima je i Lucija, nisu dobili nikakvu obavijest.

Po mom mišljenju nema razloga za paniku dok se god slijede mjere opreza, karantenu ne smatram zabrinjavajućom ili strašnom jer je to jedan od načina na koji se širenje mora spriječiti. Za sad ne planiram povratak u Zadar gdje inače studiram ili kući u Široki Brijeg kod roditelja, jedino ako to obavezno ne naloži Erasmus organizacija koja mi je i omogućila razmjenu, zaključila je u razgovoru za Jabuka.tv širokobriješka studentica u Bologni Lucija Kraljević.

Podsjećamo, do utorka je u Italiji registrirano 9.172 slučaja zaraze koronavirusom dok su 463 osobe umrle, a 724 osobe su se oporavile što ju čini drugom najpogođenijom zemljom na svijetu. U svijetu je do sada ukupno zabilježeno 114.186 slučajeva zaraze koronavirusom dok je 4.109 osoba umrlo, a 63.976 oporavilo.

Izvor: Jabuka.tv