Home Šport Priča o prvim ženama ragbijašicama u Hercegovini: Ima predrasuda, ali ekipa raste

Priča o prvim ženama ragbijašicama u Hercegovini: Ima predrasuda, ali ekipa raste

SHARE

Ragbi klub Herceg službeno je osnovan 13. listopada 2011. godine. Iako slabo zastupljen u ovom dijelu svijeta ragbi je našao svoje mjesto u Mostaru. Ideja o ragbiju nastala je nakon što je par studenata Sveučilišta u Mostaru iz šale počelo igrati ragbi na svojim okupljanjima, sa običnom nogometnom loptom. Tako je iz šale polako prešlo u upoznavanje sa pravilima ragbija i poklonjenom prvom ragbi loptom koja je došla iz Južne Afrike. Prije nego su skupili i pripremili svu dokumentaciju potrebnu za registraciju kluba, odlučili su klub nazvati po povijesnoj tituli sa ovog područja. Tako je nastalo ime ragbi kluba Herceg. Grb su također htjeli povezati sa slavnom poviješću naših prostora, tako da je inspiracija za grb bio grb najpoznatijeg hercega, hercega Stjepana Kosače. Za Pogled.ba predstavnica ženskog Ragbi kluba Herceg Martina Mara Vukoja rekla nam je nešto više o njihovom timu.

AU: ANA ARTUKOVIĆ

-Ženski klub je osnovan u proljeću 2016. godine. Kako smo bili upoznati sa muškim klubom od njihovog samog osnivanja, prateći razvoj njihovog kluba ušli smo u svijet ragbija. Od kada smo se upoznali sa ragbi kulturom imali smo želju osnovati ženski klub i prije četiri godine smo se počele okupljati.

Predstavnica Vukoja govori i o predrasudama prema ragbiju.

-Naravno da je bilo poteškoća, najveća prepreka i dan danas su same predrasude prema ragbiju koje proilaze iz samog nepoznavanja sporta. Najveća predrasuda jest da je ragbi grub sport. Međutim kao kod većine sportova sa kontaktom, način kontakta je definiran i uigran tako da je šansa za ozljeđivanje svedena na minimum. Po nama, postoje mnogo opasniji sportovi od ragbija u kojima kontakt nije određen, te su to većinom udarci, dok kod ragbija način kontakta je obaranje na pod. Postoji nekoliko vrsta. Pravi ragbi je ragbi union i igra se sa 15 igrača na terenu, međutim danas je sve popularnija olimpijska verzija ragbija 7 koji se igra sa 7 igrača na terenu. Većinom se kod nas igra sedmica zbog nedovoljnog broj igrača za 15. Također  postoje i vrste bez kontakta, touch i tag, koji su nam sastavni dio treninga te postoje i revijalne utkamice ovog tipa – pojašnjava Vukoja.

Na pitanje postoje li dobna ograničenja predstavnica ragbi kluba odgovorila je kako ragbi može bilo tko trenirati neovisno od godina. Pored ženske i muške ekipe seniora Ragbi klub Hercegima i juniore tako da tko god želi da se okuša u ovom sportu slobodno ih može kontaktirati putem društvenih mreža.

-Treninzi su nam trenutno dva puta tjedno. S obzirom da je još uvijek početak sezone još glavni naglasak je na kondiciji i snazi tako da je sada idealan trenutak da nam se pridruže ne samo oni koji žele ragbi trenirati nego svi koji žele poraditi na svojoj fizičkoj spremi. Treniramo na ragbi terenu „Šumarak skriveni“ u Raštanima, koji je ujedno i prvi ragbi teren u BiH – ističe Vukoja.

-Ragbi kao sport je nešto atraktivno i novo te se većina odlući doći na trening da vide o čemu se zapravo radi. Iako može u početku izgledati komplicirano, ragbi je sport koji se vrlo brzo nauči te se još brže igrači zaljube u njega. Igrači i igračice ragbija moraju imati i snagu i izdržljivost te razvijenu taktiku i tehniku, upravo zbog toga su treninzi jako zanimljivi i zahtjevni. Jedna od prednosti ragbija jest da ovaj sport nudi toliko mogućnosti i pozicija pa igrači različitih prednosti i fizičkih predispozicija mogu naći svoje mjesto u ekipi. Želimo djevojkama pokazati da ragbi nije toliko strašan koliko zvuči, te za svakog ima mjesta u timu bez obzira na fizičku spremnost ili poznavanja sporta. Kako smo amaterski klub, više se naglasak stavlja na druženje i zabavu. Kod nas u klubu je bitna samo dobra volja, zato pozivamo sve djevojke da nam pridruže i probaju nešto novo. Postoji zainteresiranost, ali mislimo da to nije doseglo svoj puni kapacitet. Još uvijek smo mlad klub, ljudi nisu ni upoznati da uopće postojimo, tako da mislimo da će zainteresiranost za ovaj sport još rasti – istaknula je Vukoja.

Predstavnica kluba također nam je govorila o planovima za budućnost.

-Imamo u planu nekoliko događanja, ne želim za sada ništa sa sigurnošću govoriti, no možete nas pratiti na Facebooku i Instagramu kako biste pravovremeno saznali te informacije. Ragbi je kako u svijetu, tako i kod nas izvan terena jako društven sport, te uz trening su tu uvijek i društvena druženja. Ukoliko niste znali, ragbi je najbrže rastući sport po popularnosti u svijetu, podrazumijeva sve sportove koji su oblik nogometa, a razvili su se prije dva stoljeća u školi Rugby u Engleskoj. Igra se loptom jajastog oblika, između dvije ekipe sa po 15 igrača. Igrači ekipe koja posjeduje loptu pokušavaju prenijeti loptu iza poprečne granice igrališta (linije zgoditka) i tamo je položiti na zemlju dodavajući loptu samo unatrag. Ragbi utakmica se igra dva puta po 40 minuta. Igrači su podijeljeni na igrače skupa i linije od kojih je igrača skupa osam, a linija sedam – pojasnila je Vukoja na kraju i izrazila nadu kako će ovaj sport privući veći broj mladih i na ovim prostorima.