Home Gospodarstvo Apel iz udruge pčelara svima koji polijevaju parcele herbicidima

Apel iz udruge pčelara svima koji polijevaju parcele herbicidima

SHARE

Iz Udruge pčelara „Kadulja“ Ljubuški mole mještane koji su počeli s polijevanjem herbicidima da to obavljaju u kasnim večernjim satima. Prilikom toga upućuju apel svima ako je to baš nužno činiti da prvo pokose cvjetove i onda obave polijevanje. Iz udruge, također mole mještane da koriste ekološke preparate i da obavijeste lokalne pčelare u krugu zračne linije 5 kilometara kako bi pčelari mogli poduzeti potrebne korake zaštite. Za sve nejasnoće ili dodatna pitanja nazovite ih na broj 063 275 932 (Bilić).

Drastično opadanje pčelinjih populacija povezuje se s herbicidima. Ožujak je mjesec kada pčele počinju intenzivno raditi u košnici i ovo je razdoblje ubrzanog razvoja pčelinjih zajednica. Predsjednik udruge pčelara zajedno s članovima Nadzornog odbora izdao je zamolbu jer su se u  lošoj pčelarskoj godini susreli s novim problemom. Polijevanje herbicidima još više pridonosi ubijanju pčela te ovim putem mole da ih se obavijesti o polijevanju.

Također, mnogi se ne pridržavaju uputa o dopuštenoj količini herbicida, pa dolijevaju više i sve zatruju. Ako voćke prskaju danju, dok ih pčele oprašuju, šteta je neprocjenjiva i pčele umiru na voćkama ili na povratku u košnicu, upozoravaju pčelari.

 

Ljubuški med je već nadaleko poznat po svojoj kvaliteti, ali se proizvođači susreću s brojnim problemima. Stoga se svi zajedno moramo potruditi kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače od brojnih uzroka njihova uništavanja, uključujući intenzivnu obradu zemljišta, pesticide, klimatske promjene, prenamjenu zemljišta, gubitak staništa i invazivne vrste.

 

Fotografija Ljubuški portal.