Home Vijesti Prvi čovjek javnog zdravstva u FBiH: Slijede nam ključna 2 do 3...

Prvi čovjek javnog zdravstva u FBiH: Slijede nam ključna 2 do 3 tjedna da izbjegnemo talijanski scenarij

SHARE

Direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je izjavio da u odnosu na posljednji izvještaj Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji je objavljen jučer u 17.00 sati, je do jutros u 10.00 sati testirano 18 uzoraka, od čega je Covid-19 potvrđen kod pet osoba.

 

– Što se tiče novih potvrđenih slučajeva, četiri su iz Sarajeva i jedan iz Gruda. Kada uzmemo jučerašnji cijeli dan, od jučer u 10.00 sati do danas u 10.00 sati, imali smo deset novih potvrđenih slučajeva. Do danas je u FBiH testirano 517 osoba, s tim da je Covid-19 virus potvrđen kod 62 pacijenta. Najviše potvrđenih slučajeva imamo u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, njih 26, u Sarajevskoj župniji devet, u Zeničko-dobojskoj osam, Zapadnohercegovačkoj sedam, Unsko-sanskoj šest, Bosansko-podrinjskoj četiri, Posavskoj jedan, Srednjobosanskoj županiji jedan. Do danas Tuzlanska županija i HBŽ nisu potvrdili pozitivne slučajeve. Nažalost, imamo i tri smrtna slučaja – izjavio je Pehar.

Više od 30.000 osoba je stavljeno pod nadzor, što je, ocjenjuje, jako uspješna protuepidemijska mjera. Pozvao je građane na striktno pridržavanje mjera i naredbi nadležnih institucija.

– Sljedeće dva do tri tjedna su ključna u razvoju situacije u pogledu pojave koronavirusa i od svih nas ovisi u kojem smjeru će taj proces ići. Ako se budemo odgovorno ponašali, krivulja koja pokazuje razvoj epidemije bit će pod manjim kutem, bit će manja, što znači da će se pojavljivati manji broj slučajeva. To istovremeno znači da ćemo imati manje opterećenje na zdravstveni sustav i na taj način ćemo izbjeći talijanski scenarij – pojasnio je Pehar.