Home Vijesti Hercega pitali zašto je više novca poslano Zagrebu nakon potresa nego Konjicu...

Hercega pitali zašto je više novca poslano Zagrebu nakon potresa nego Konjicu u kojem je centar epidemije. O uhićenom rođaku rekao: “Punoljetan je, pa nek odgovara”

SHARE

Predsjednik Vlade HNŽ-a, Nevenko Herceg rekao je na konferenciji za novinare kako su općinski načelnici i gradonačelnici i Krizni stožeri s područja HNŽ-a naglasili potrebu daljnjih koordinacija svih tijela, striktno poštivanje propisanih pravila izolacije, samoizolacije i policijskog sata.

“Traži se strožije ograničavanje kretanja u prekograničnom, međuregionalnom, međužupanijskom i međugradskom prometu kao korak do uvođenja karantena u pojedinima općinama i gradovima do cijele županije. Naša županija je najvećim dijelom središte ove cijele regije i županija kroz koju prolaze brojni prometni koridori. U ovoj županiji imamo tri bolnice, 12 domova zdravlja i jedna od tih bolnica je na raspolaganju susjednim županijama. Ovdje je središte javnih poduzeća, sveučilišta, kulturnih institucija, tu su i turistički centri. Sve to nalaže da HNŽ-a koja je najugroženija županija po zaraženosti u FBiH traži rješenje da se potroži promet ljudi, dobara i usluga”, istaknuo je premijer HNŽ-a u svom obraćanju medijima.

Na upit zašto je Gradu Zagrebu uplaćeno više novca za potres, nego Konjicu koji je trenutno žarište koronavirusa, premijer HNŽ-a Nevenko Herceg je odgovorio kako je riječ o solidarnosti kakvu su ranije pokazali i prema potresom pogođenoj Albaniji.

“Prirodne nepogode kao što su potresi što su najteže prirodne nepogode, vidimo i kako epidemije ne biraju vrijeme kada će se dogoditi. Nažalost, u jeku najveće epidemije koronavirusa u svijetu dogodio se potres u susjedstvu u Zagrebu. Mi smo reagirali i na taj način pokazali suosjećanje sa stanovnicima Zagreba i Hrvatske, kao što smo pokazali empatiju prema stradanju u Albaniji u Draču. Što se tiče Konjica i zdravstvenih ustanova u našoj županiji ja ću ponoviti ono što je direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja kazao. Mi smo kroz ove godine značajno povećali sredstva za zdravstvo i došli smo u poziciju da Zavod zdravstvenog osiguranja izdvaja 148 milijuna za zdravstvo. Reagirali smo na taj način da su naše ustanove ovu krizu dočekale bez financijske krize. U četvrtak smo uplatiti tranšu unaprijed svim zdravstvenim ustanovama, to je tranša i nije nova, posebna uplata. Jučer smo reagirali tako što smo mjesečnu tranšu koju dajemo svim bolnicama uplatili unaprijed jedan mjesec. Onda možete steći pogrešan dojam. To su redovite tranše koje Vlada uplaćuje iz proračuna”, naglasio je Herceg.

O ovom pitanju je na hercegovačkom portalu Poskok.info objavljen osvrt pod naslovom “SARAJEVSKA POTPORA NAKON POTRESA BILA SAMO VERBALNA: Herceg pod kritikama bošnjačkih medija jer je donirao novce Zagrebu”.

Poskok tako piše kako je premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg nalazi pod kritikama bošnjačkih medija jer se “usudio poslati pomoć Zagrebu nakon potresa koji je ovog tjedna uzdrmao taj grad.

“Zagreb je grad koji je godinama uz Mostar i ne samo uz Mostar. Mnogi građani Konjica primjerice danas se liječe na onkologiji koju je najvećim dijelom financirao Zagreb. Obnovu Starog mosta financirali su ogromnim dijeom Zagrepčani. I to nisu jedine činjenice. No ništa to nije zasmetalo novinare medija koje plaća “najbolji nacionalizam u zemlji” da se pozabave i ovim pitanjem”, piše Poskok.

Inače, Hercegovina.info piše kako se Herceg u vrijeme pandemija koronavirusa nije puno obraćao medijima, pa su mu danas mnogi novinari danas uputili svoje upite.

Tako je novinare zanimalo je li Herceg u obiteljskoj vezi sa sanitarnim inspektorom koji je uhićen u Orašju i osumnjičen je za kazneno djelo „Primanje dara i drugih oblika koristi“.

Jesam u rodbinskoj sami vezi preko žene. Žalim ako se to zaista dogodilo. Ako je to istina smatram da je skoro nevjerojatno i ako je istina neka svatko punoljetan odgovora za to”, kazao je Herceg, piše Hercegovina.info