Home Život Ovaj par vjenčao se usred epidemije koronavirusa

Ovaj par vjenčao se usred epidemije koronavirusa

SHARE

Trebalo je to biti slavlje s nešto manje od 200 uzvanika. Pravi dalmatinski pir, uz obitelj i prijatelje, salu i fotografe. Planiralo se duplo slavlje, štoviše, jer mladenki je na dan kad je trebala izreći “da” svom odabraniku, uz to, rođendan, piše Slobodna Dalmacija, čiji članak prenosimo.

No osvanuo je 21. ožujka 2020., a Ana i Dean postali su grubo svjesni da neće uploviti u bračnu luku u prisustvu najmilijih, da neće plesati s njima do zore i feštati onako kako to inače ide, onako kako su to zamislili prije nego što su ih novonastali uvjeti strpali, kao i ostale građane Hrvatske i mnogih djelova svijeta, unutar četiri zida, zabrinute i u iščekivanju boljih dana.

U PRAZNOME ZADRU

Ana Raonić (djevojački Škoda), inženjerka agroekonomije i njen suprug Dean, profesor matematike i fizike, oženili su se u potpuno praznome Zadru prema planiranome datumu. Fotografije koje su potom objavili obišle su društvene mreže. Čuli ste za onaj, nekima romantični, nekima pretjeran izraz, “ljubav u doba korone”? Ana i Dean u roku su od 24 sata postali simbol toga.

– Deset dana prije svadbe sve je još teklo prema planu. Uzvanici veseli, roditelji, braća i sestra, mi spremni i u iščekivanju veselog pira. Vjenčanica je skrojena, kolači u procesu izrade, odijelo na vješalici, cilindar spreman. Jedina neizvjesnost je bila hoće li cvjećarka moći nabaviti željene đurđice za svadbeni buket… – prisjeća se danas Dean.

Daljnji tijek događaja znate otprilike i sami. Čini se da je prošlo u hipu, pojava koronavirusa u Europi, alarmantno stanje u Italiji, restrikcije i kod nas. Zatvaranje u kuće, ograničavanje kretanja, sve se dogodilo dok smo shvatili što se događa, prisjećaju se i naši mladenci.

– Prvi veliki šok se dogodio na petak,13. Simbolično ili ne, taj nas je dan poljuljao i uveo nekakav nelagodni osjećaj neizvjesnosti. Nakon puno previranja, gledanja vijesti, osluškivanja svih mogućih savjeta, komentara, bojazni, odlučili smo se prepustiti u nadi da će se nešto pozitivno dogoditi. Situacija je bila sve ozbiljnija, zabrane sve veće, no u srijedu prije vjenčanja zvali su nas iz Matičnog ureda u Zadru te potvrdili kako se vjenčanja neće odgađati, ali da će neki posebni uvjeti biti na snazi.

ROĐENDAN BEZ UZVANIKA

Ana je, otkriva nam, u šali znala govoriti kako će proslaviti rođendan s najviše uzvanika, a usput se i udati. 30-godišnja Zadranka dobila je kao potpunu suprotnost tome svoj grad na pladnju, potpuno prazan. Bez igdje ikoga, u jeku proljeća koje bi inače zadarske kale napunilo dupkom.

– Nakon najave dežurnim službama i policiji, uputili smo se s uistinu najbližima, doslovno samo s roditeljima i kumovima, do Kneževe palače. Da, vjerovali ili ne, držali smo se propisanog odstojanja, u nekoliko grupa po dvoje. Na samome činu vjenčanja
prisustvovali su kumovi, matičarka i mi. Poslužilo nas je prekrasno vrijeme, pa smo odlučili to i iskoristiti. Kako je fotograf Antonio Miše bio uz nas, prošetali smo se gradom i uradili uistinu nekoliko fotografija, nama za uspomenu, priča Ana koja nije očekivala da će i fotografiranje biti nadgledano.

– Gradski redar nam je dozvolio kratko fotografiranje, i upozorio da se pridržavamo novih pravila, kaže nam Ana.

Mnogi parovi se odlučuju na odgodu. Zašto vi niste?

– Koliko je nama poznato, od ukupno pet vjenčanja najavljenih toga dana, odvila su se četiri. Nama nije bilo upitno želimo li ozakoniti našu vezu. Zbog daljnje neizvjesnosti i situacije za koju ne znamo koliko će potrajati, nismo znali za koji datum, mjesec ili godinu odgoditi sve to. Kako je sve već pošlo u krivome smjeru, kada nam se ipak ukazala prilika da 21.3. bude naš dan, prepustili smo se bez odgađanja.

Planirate li “pravu” proslavu jednom kad bude moguća?

– Svjesni smo kako prave proslave neće biti, ne bi je bilo niti da smo odgodili. Niti bi imali istu salu, bend, fotografa… Teško bi se sve uskladilo, a i pitanje je kada. Poznato je kako se za termine čeka i više od godinu dana. Puno toga je uloženo, ne samo materijalno. Ukoliko i kada nam situacija dozvoli, obilježit ćemo naše vjenčanje u krugu nama najdražih ljudi.

A svoje skromno, malo vjenčanje, pamtit će Ana i Dean cijeli život. Tužni su, kažu nam danas, samo zato što svadbi nisu mogli prisustvovati njihovi roditelji.

– Definitivno je bilo neobično zbog zaštitnih mjera odstojanja, maski i rukavica. Ali bilo je intimno, romantično i svečano. Matičarka se uistinu potrudila oko nas i veliko joj hvala na tome… Svi su se naši, naravno, htjeli veseliti s nama, ali prihvatili su našu odluku. Dobili smo puno podrške. Svi su bili uz nas, makar na daljinu.