Home Zanimljivosti GASE SE MEDIJI U BiH? Niti jedan komercijalni medij neće preživjeti

GASE SE MEDIJI U BiH? Niti jedan komercijalni medij neće preživjeti

SHARE

Predsjednik Asocijacije elektronskih medija u BiH Elvir Švrakić uputio je dopis predstavnicima vlasti i institucija u kojima ih informira o stanju u medijskoj industriji, a u vezi novonastale situacije izazvane širenjem korona virusa i proglašenjem stanja nesreće u FBiH.

”Medijska industrija je značajno pogođena i ulazi u krizu jer gotovo u cijelosti ovisi o prihodima od oglašavanja. Komercijalni mediji naročito trpe štetne posljedice na način da su očekivani prihodi od obavljanja registriranih djelatnosti smanjeni primarno zbog otkazivanja reklamnih usluga. U ožujku već imamo umanjenje za 30 %, a u travnju i svibnju po najavama ukupan prihod će se umanjiti za preko 70 %”, dramatične su brojke koje navodi Švrakić.

Navodi kako je evidentno da, prema poslovnoj analizi i pokazateljima, niti jedan komercijalni medij neće uspjeti preživjeti novonastalu situaciju osim javnih servisa, pod uvjetom da građani budu plaćaju pretplatu.

”Apeliramo nadležnim i odgovornim institucijama da što prije usvojite 11 točaka koje je predložio direktor Poreske uprave Šerif Isović, Izdvojite određena financijska sredstva fondove podrške medijima kako bi omogućili kontinuitet u njihovom radu u ovim izazovnim momentima. Razmotrite i donesete akt kojim ćete osloboditi korisnike dozvola od plaćanja godišnje naknade za dozvole u emitiranju prema RAK-u Isto tako naglašavamo da imamo i veliki broj samozaposlenih novinara koje na isti način pogađa navedeno stanje. Molimo vas da na ovaj problem što prije reagirate”, navedeno je.

I udruženje BH novinari također zahtijeva od nadležnih državnih organa i institucija BiH da uključe medijski sektor u programe prevencije širenja koronavirusa na jednak način kao i sve druge djelatnosti od javnog značaja, te da osiguraju financijsku, materijalno-tehničku i svaku drugu podršku javnim i privatnim medijskim kućama koje izvještavaju o pandemiji koranavirusa COVID-19.

Kako bi se ublažile posljedice krize nastale pandemijom koronavirusa COVID-19, regionalna novinarska udruženja zahtijevaju od nadležnih institucija da se, pored zaštitne opreme za medijske radnike koji izvještavaju s terena, medijima dodatno pruži i financijska podrška i olakšice kao za sve druge djelatnosti od javnog značaja, piše Bljesak.info