Home Crna kronika Prevaranti i profiteri u doba krize

Prevaranti i profiteri u doba krize

SHARE

Učestale su dojave građana o lažnim predstavnicima Crvenog križa, krađama automobila, ulascima u stanove. Odgovor za rješavanje tih problema jutros je potražio novinar Krešimir Volarević u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Gost emisije bio je načelnik PU zagrebačke Marko Rašić.

U svakoj krizi i ratu, dok jedni rade, pojavljuju se prevaranti i profiteri.

Pojavili su se takozvani volonteri Crvenog križa koji traže novac za dostavu lijekova te prevaranti koji se predstavljaju kao volonteri Civilne zaštite i žele ući u stanove.

– Policijska uprava zagrebačka uspješno funkcionira. Brzo smo organizirali službu da borbu preusmjerimo protiv koronavirusa, jedan dio na borbu za sanaciju posljedica potresa, rekao je Marko Rašić, načelnik PU zagrebačke.

Drastičan je pad kriminaliteta, te resurse smo iskoristili za prevenciju kriminaliteta. Provode se preventivne mjere, osobito u središtu grada, rekao je Rašić.

– Mogu reći sa zadovoljstvom da u užem dijelu grada nemamo nijedno kazneno djelo evidentirano u posljednjih tjedana dana, što je rezultat i naše dobre organizacije, ali i hitnih službi u sustavu Civilne zaštite, rekao je.

Bilo je desetak dojava o sumnjivim osobama koje se kreću po zgradama, reagirali smo i nismo utvrdili da ima elemenata kaznenog djela ili prekršaja, naveo je.

– Ima nas dovoljno, dobro smo organizirani i pratimo situaciju da dosljedno provedemo sve odluke Stožera. Posebno pažnju posvećujemo da se provede mjera samoizolacije. Na području PU zagrebačke više je od 8000 ljudi u samoizolaciji. Preko 180 osoba kršilo je tu mjeru i obavijestili smo sanitarnu inspekciju Državnog inspektorata, a protiv dvije je podnesena i kaznena prijava, rekao je.

Posebno upozoravam, ističe Rašić, one koji su pozitivni i na kućnom su liječenju da ne izlaze iz svojih domova jer izlaskom iz doma čine kazneno djelo.

– Kazna zatvora je do dvije, a ako nekoga zaraze i do tri godine zatvora, tu ćemo biti ustrajni. Mi smo tu radi građana i s nama su sve žurne službe, nisu svi građani otvorena srca, imaju pravo sumnjati i neka nazovu 192, žurno ćemo postupiti i zaštititi ih, zaključuje.