Home Gospodarstvo Cijene goriva značajno pale u Hrvatskoj, barel jeftiniji 60 posto, a u...

Cijene goriva značajno pale u Hrvatskoj, barel jeftiniji 60 posto, a u BIH nitko ništa

SHARE

Od jutros su na benzinskim postajama znatno niže cijene goriva, a prosječna cijena benzinskih goriva manja je od cijene dizela.

Prema podacima Ministarstva gospodarstva, prosječna cijena litre benzina od jutros je 8,23 kune, umjesto dosadašnje 8,74 kune.

Tako je spremnik benzina od 50 litara jeftiniji za 25 kuna. Prosječna cijena dizelskih goriva je 8,35 kuna, umjesto dosadašnjih 8,46 kn.

Prosječna cijena litre autoplina je 3,51 kunu, umjesto dosadašnje 3,63 kn.

Na tržištima u SAD-u i Londonu cijene nafte jutros su blago porasle nakon što su jučer zabilježile najniže razine u posljednjih 18 godina i jutros barel stoji 21, odnosno 23 dolara.

Od početka godine cijena nafte pala je za 65%.

Zbog svega čudi kako je moguće da su cijene goriva u BiH pale za samo 20 feninga. Stručnjaci su upozorili kako cijene već odavno trebaju biti daleko ispod 2 marke, ali to nije slučaj na većini benzinskih crpki. Je li vrijeme da vlasti reagira na ovu pojavu i marže dovede u realne okvire? Smiju li se vlasti uopće baviti ovim problemom? Činjenica kako se ništa ne radi po ovome pitanju samo pokazuje koliko su beznačajne institucije koja se trebaju baviti ovim pitanjima.