Home Zanimljivosti Više tisuća liječnika vraća se iz Wuhana, ispraćeni kao nacionalni heroji

Više tisuća liječnika vraća se iz Wuhana, ispraćeni kao nacionalni heroji

SHARE

Tisuće medicinskih radnika danas su napustili Wuhan i vraćaju se u svoje matične gradove nakon uspješne misije borbe protiv koronavirusa.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. ožujka ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Kineske vlasti su priopćile da je koronavirus u Wuhanu pobijeđen i da se život u tom gradu vraća u normalu.

List “China Daily“ javlja da su lokalni zvničnici Wuhana danas ispratili oko 7.000 medicinskih radnika koji su potom u policijskoj pratnji odvezeni na aerodrom odakle su se vratili u rodne krajeve širom Kine.

To je najveća grupa liječnika i medicinara koji su napustili Wuhan sa 51 charter letom.

Kineska vlada je po izbijanju epidemije COVID-19 u Wuhan poslala dodatne 42.000 medicinara iz cijele zemlje i za svega nekoliko dana izgradila više bolnica u kojima se vodila glavna bitka protiv smrtonosnog virusa. Ti liječnici su u Wuhanu dočekani, ali i danas ispraćeni kao nacionalni heroji.

Bolnice su proteklih dana porušene, a liječnici su poslani kućama. Mještani Wuhana očekuju da narednog tjedna budu ukinute i sve mjere ograničenja kretanja te da se grad u potpunosti otvori prema ostatku zemlje.

Kina i Wuhan su, čini se, uspješno riješili problem koronavirusa kojim je u toj zemlji zaraženo više od 82.000 ljudi i umrlo više od 3.000 oboljelih. Međutim, virus se proširio u ostatak svijeta, a posebno su na udaru Europa i Sjeverna Amerika.

Prema podacima Univerziteta Johns Hopkins u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 803.000 ljudi. Od posljedica zaraze umrlo je više od 39.000 oboljelih, a izliječeno je 172.600 zaraženih osoba.