Home Gospodarstvo Generalni menadžer poznate ljubuške tvrtke o tome hoće li biti otkaza: “Najgore...

Generalni menadžer poznate ljubuške tvrtke o tome hoće li biti otkaza: “Najgore su procjene da će ovo trajati do sredine listopada”

SHARE

Koronavirus paralizirao je gospodarstvo te su mnoga poduzeća u velikim problemima.

Kako je hercegovina.info već pisala, u ZHŽ od 1. ožujka do danas posao je izgubila 161 osoba

Iako je taj broj nešto manji od onoga u HNŽ-u, situacija nije optimistična

No, postoje i tvrtke koje za sada nisu ugrožene i čiji se radnici trenutno ne moraju plašiti za svoje radno mjesto.

Jedna od njih je tvrtka Karliko sa sjedištem u Ljubuškom, koja se bavi proizvodnjom, preradom te distribucijom svježeg mesa, suhomesnatih proizvoda i mesnih prerađevina.

Novinari hercegovina.info portala upitali su  generalnog menadžera Karlika, Ivana Kraljevića kako se nose s pandemijom koja je pogodila cijeli svijet.

„ Osnovno je bilo uvesti pravila i standarde ponašanja, kako naših djelatnika tako i kupaca, koji se odnose na propisane mjere nadležnih institucija o nošenju zaštitnih maski, rukavica, minimalnog odstojanja između kupaca, obavezne dezinfekcije ruku prilikom ulaska u objekte, a sve u cilju prevencije potencijalnog širenja koronavirusa.  Ostale mjere koje smo primijenili na poslovanje su upute i naredbe nadležnih kriznih stožera, poput skraćenog radnog vremena ili zabrane kretanja između 20 i 5 sati, i može se reći da sukladno propisanim mjerama za štite i prevencije  širenja koronavirusa prilagođavamo naše poslovanje”, kaže  Kraljević za hercegovina.info

Nitko ne zna do kada će sve ovo skupa potrajati. Hoće li možda u Karliku doći do otkaza, odjavljivanja ili možda smanjivanja plaća?

Najoptimističnije najave stručnjaka za ukidanje karantena i povratak životu kakav smo poznavali je sredina lipnja, a najpesimističnije sredina listopada.  Treba uzeti u obzir i psihološki i socijalni aspekt ljudi koji se vjerojatno unatoč eventualnim ukidanjima karantena i zabrana rada ugostiteljskih i drugih objekata, neće ponašati kao prije pandemije.  Bez obzira na to  što veliki broj ugostiteljskih objekata, koji su većinom naši kupci, ne radi, u našoj tvrtki nije bilo otkaza kao ni smanjenja plaća te ih u narednom periodu neće ni biti. Naravno da ćemo nastaviti pratiti situaciju na tržištu i reagirati u cilju zaštite radnih mjesta i primanja naših djelatnika“

Koliko država može pomoći u ovoj situaciji za sve gospodarstvenike i poslodavce?

Iako su od strane Vlade najavljene neke gospodarske mjere poput pokrivanja dijela plaće, uplate doprinosa i slično,  što je pohvalno, moramo biti realni pa reći da Vlada neće moći podnijeti spašavanje svih radnih mjesta zbog činjenice da se proračun države puni radom svih pravnih osoba (porezi, carine, naknade, pristojbe) koja su trenutno zatvorena. Također, ako ne rade ni fizičke osobe kojima poslodavci uplaćuju doprinose te tako pune proračun, država će također snositi ogromne gubitke.  Tako da, uz najbolju volju Vlade Federacije, mislim da je teško očekivati da će gospodarska situacija biti kao što je bila prije pandemije koronavirusa”, govori  Kraljević te kaže kako se nabavka robe odvija normalnim tijekom

“Nabava mesa, kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu se odvija relativno normalno, uz sitne poteškoće prilikom prijevoza,  što je normalno za očekivati radi svih mjera  što su donesene u vidu prevencije  širenja koronavirusa”, kazao je u razgovoru za  hercegovina.info Ivan Kraljević.

Autor: I. Čubela / hercegovina.info