Home Život Matea Dominiković s N1 komentira napade kojima je izložena, otkriva i da...

Matea Dominiković s N1 komentira napade kojima je izložena, otkriva i da su se prepali njeni u Metkoviću

SHARE

Matea Dominiković, novinarka N1 televizije, testirala se na koronavirus. Kad je ovu informaciju na svom Facebook profilu objavio njen kolega iz redakcije, Ilija Jandrić, oni koji prethodno nisu gledali Matein prilog o “drive in” dijagnostici, nisu znali da je ona to napravila za potrebe tv priloga.

Ali svi oni koji je, osim gledatelja N1, poznaju imali su razloga za zabrinutost. Matea je, naime, pravi ulični reporter, a cjelodnevnim izvještavanjem naročito se istaknula na dan potresa u Zagrebu.

Može ju se ovih dana vidjeti kako na udaljenosti od dva metra intervjuira političare, usrće u žižu, a u žiži je COVID-19.

– Kakav je nalaz testa – bili smo znatiželjni.

– Negativan, evo baš sinoć su mi javili – stigao je brzi Matein odgovor.

– Uf.

Bio je to razlog da nakratko s njom popričamo telefonom.

Ona je od ovog vikenda tjedan dana na odmoru, u skladu s odlukama urednika N1 televizije, da se raspodijele u timove radi poštovanja mjera obrane od epidemije, pa onima koji prate program njene televizije poručuje da je dobro i da odmara u svom zagrebačkom podstanarskom stanu.

– Da sam sad malo manje odgovorna, krenula bih sad doma na jug vidjeti svoje, ali ne pada mi na pamet. Željna sam roditelja, seste i cijele obitelji.

MAJKA SE UZNEMIRILA, A TKO NE BI?!

Majka se, naravno, bila uznemirila zbog testa, a tko ne bi, ali brzo sam je smirila. Inače toliko sam pozitivna duha da je rezultat morao biti negativan – raspoložena je ova mlada reporterka, inače iz Otrić Seoca kod Metkovića.

Gledatelji će je se sjetiti i kao mete seksističkog ispada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

“Vi mene rajcate”, rekao joj je tada umjesto da joj odgovori na pitanje o GUP-u.

Njeno testiranje na koronavirus, nakon što je javnost doznala da nije učinjeno zbog indikacija na bolest ili suspektnih kontakata, nije prošlo bez negodovanja dijela javnosti. Zašto se ne poštuju zdravstveni prioriteti, pitali su neki na društvenim mrežama.

Zašto je njen test obrađen, ako postoje jasni kriteriji zašto se netko testira, a netko ne, što je liječnička procjena koje u ovom slučaju nije bilo?

Tako su glasili neki od negativnih komentara na Matein postupak.

Matea Dominiković se s kolegicom s Nove TV zatekla na novinarskom zadatku, gdje je trebala snimiti kako izgleda postupak testiranja.

KAD VAM VEĆ ČEPRKAMO PO NOSU…

– Čekali smo u redu po dvoje na novouvedenu dijagnostiku, u redu sam bila s kolegicom s Nove TV. Liječnici su nam rekli: Kad vam već čeprkamo po nosu, zašto da vam ne napravimo test?

Rekle smo da nemamo simptome, nikad mi ne bi palo na pamet da napravim test. Ali normalno je da smo naposlijetku obje pristale, uostalom i mi smo na neki način izložene, jer nam se posao odvija na ulici i u dnevnom smo kontaktu s većim brojem ljudi.

Kolegica je čak bila nemirna prije uzorkovanja, ja nisam jer sam slično uzimanje brisa već doživjela – govori Dominiković.

– Uostalom, taj dan je bilo samo 30 uzorkovanja, a inače ih se može uzeti oko tristo dnevno. Među zadnjima su obradili naše uzorke, jer su procijenili čiji su prioritetniji.

Smatram da nismo nikome uzurpirale pravo na testiranje – odgovara Matea svima koji su ovih dana propitivali njen postupak.

Dodaje da je legitimno pravo svakoga preispitivati i slaže se da postoje prioriteti, ali ona i njena kolegica nisu ni na čemu inzistirale.

DRŽITE SE, ČUVAJTE SE

– Sretna sam što postoje i komentari poput “držite se i čuvajte se svi novinari i vi ste svojevrsni junaci ove priče”. I stvarno junački radimo, mi na N1 televiziji, kao i ostale kolege.

Novinarima N1 i Nove TV u obranu su stali i na twitteru koronavirus.hr što je službena stranica za sve informacija o epidemiji, gdje je navedeno da se radi o novinarskom poslu kako bi se ljudima približio postupak testiranja.

Za sve one koji su trenutno na listi čekanja, jer broj potencijalno zaraženih i onih koji su s takvima bili u kontaktu raste, Matea poručuje kako je drive in dijagnostika brza i bezbolna.

– Može se doći osobnim autom ili taksijem. Na sigurnoj ste udaljenosti od ostalih, a sve se odvija brzo.

Eto, Mateina epizoda s virusom prošla je sretno, što želimo i drugima.

PIŠE: SILVANA UZINIĆ/slobodnadalmacija.hr