Home Politika Ćosić o brisanju dugova: Ta informacija je stara osam godina te je...

Ćosić o brisanju dugova: Ta informacija je stara osam godina te je u javnost puštena u trenutku kada su građani ZHŽ-a dodatno emocionalno opterećeni pojavom covida-19

SHARE

U Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) do ponedjeljka u 16 sati koronavirusom zaraženo je ukupno 39 osoba, od čega 25 u Širokom Brijegu, deset u Grudama i četiri u Posušju.

Ljubuški je jedina općina u ZHŽ-u koja nema ni jedan potvrđen slučaj covida-19. U izolaciji se nalazi ukupno 921 osoba, a djelatnik Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) ZHŽ-a koji je zaražen nalazi se u dobrom psihofizičkom stanju i svi njegovi kontakti su evidentirani, rečeno je na tiskovnoj konferenciji Stožera civilne zaštite ZHŽ-a.

Županijski ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Tomislav Pejić kazao je kako su u posljednjih 48 sati obavljena 24 testiranja, a tijekom nedjelje evidentirana su tri nova slučaja, svi u Grudama, od kojih su dva povezana s klasterom, dok treća osoba nije povezana.

”U naredna 24 sata tražit ćemo kontakt treće jučer zaražene osobe u Grudama. Ako ne uspijemo pronaći gdje se zarazila, može se zaključiti da je riječ o lokalnoj transmisiji virusa”, istaknuo je ministar. S obzirom na odluku kojom je umirovljenicima u vremenu od 8 do 12 sati dopušteno kretanje kako bi mogli preuzeti mirovinu, Pejić je uputio apel ostalim građanima ZHŽ-a da budu strpljivi i puste umirovljenike preko reda kako bi se oni što manje zadržavali na otvorenom budući da kao starije osobe spadaju u rizičnu skupinu. Na tiskovnoj konferenciji iznesen je i podatak MUP-a ZHŽ-a o kršenju policijskih mjera, a njih u posljednjih 24 sata nije bilo. Također, donesena je nova odluka kojom je dopušten rad trgovinama namještajem i bijelom tehnikom. Benzinske crpke mogu raditi svaki dan, najkasnije do 18 sati. Ravnatelj Uprave civilne zaštite ZHŽ-a Drago Martinović dodao je kako je u Širokom Brijegu u sportskom centru Pavković postavljeno 70 kreveta za potrebe smještaja inficiranih pacijenata, dok je u Ljubuškom u sportskoj dvorani postavljeno njih 50. Predsjednik županijske vlade Zdenko Ćosić osvrnuo se na novu odluku federalne vlade koja je 21 milijun maraka prvotno namijenjen za pomoć županijama, gradovima i općinama odlučila utrošiti na nabavku zaštitne opreme. ”Izražavam nadu da će svi oni koji su digli svoj glas protiv raspodjele tih sredstava, pozivajući se na broj stanovnika, isto to načelo prihvatiti kad je u pitanju raspodjela javnih prihoda ili raspodjela PDV-a. Istim tim politikama ne smeta to što stanovnik grada Sarajeva vrijedi duplo više po ovom kriteriju nego onaj u ZHŽ-u ili Goraždu. Nadam se da će to biti prekretnica i da ćemo ubuduće poštenije raspoređivati sva sredstva”, kazao je Ćosić, dodavši da će podržati svaki princip kojeg će se dosljedno pridržavati.

Osvrćući se na medijske natpise o dugovanju Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a prema SKB Mostar i Zakonu o otpisu unutarnjeg duga kojim je Vlada ZHŽ-a izbrisala oko 7 milijuna maraka tog duga, Ćosić je kazao da je ta informacija stara osam godina te da je u javnost puštena u trenutku kada su građani ZHŽ-a bili dodatno emocionalno opterećeni pojavom covida-19.

”Ovoj županiji prijetila su enormna dugovanja i pritisci dužnika, i mi smo tada kao županija bili na respiratoru. To je bilo saniranje štete koju je prozrokovala prethodna vlada, a ovaj zakon se reflektirao prema SKB-u Mostar tako što smo mi kasnije svoja davanja bolnici povećali za 250 posto i trenutno prema bolnici dugova nemamo”, rekao je Ćosić.

Dodao je i to da je Zavod vratio kredite u iznosu od oko devet milijuna maraka i oko četiri milijuna dolara, a čija su sredstva utrošena na opremu za SKB Mostar.