Home Vijesti Nakon smrti muškarca iz Čapljine, na konferenciji se govorilo o tome koliko...

Nakon smrti muškarca iz Čapljine, na konferenciji se govorilo o tome koliko je dosad umrlo ljudi u Mostaru od korone, o izolaciji…

SHARE

Muškarac iz Čapljine, pozitivan na korona virus, sinoć je izgubio bitku za život.

Radi se o starijem muškarcu rođenom 1934. godine, koji je imao više zdravstvenih tegoba, respiratornih a također bio je i nepokretan, rečeno je na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ koja je danas održana u Mostaru.

Na pitanje kako se preminuli zarazio, dr. Avdić je rekao kako je imao rodbinskih posjeta iz inozemstva te da se trenutno ispituje koliko su ti kontakti bili na snazi.

”Nismo još našli pravi kontakt, no imamo sumnje. Svi kontakti su poslani na testiranje, stavljeno je u samoizolaciju sedam osoba”, rekao je.

Važnost izolacije

U HNŽ-u trenutno ima ukupno 103 zabilježena pozitivna slučaja. ”U zadnja 24 sata urađeno je 87 testiranih, od čega su bila dva pozitivna i oba su bila iz Čitluka. Uspostavili smo dobru mrežu epidemiologa i trenutno imamo jednog epidemiologa u SKB Mostar koji to nadzire, također u Domovima zdravlja, te u Konjicu koji koordinira sve aktivnosti. Sad imamo epidemiologa i u Čitluku gdje nam i jeste najveći problem, odnosno žarište”, rekao je dr. Nermin Avdić, direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ i član Kriznog stožera HNŽ.

Dr. Avdić je ponovno naglasio važnost izolacije i poštivanja mjere koje su uvedene i koje po svim pokazateljima daju rezultate. U Čitluku 83 osobe pod nadzorom.

”Hoću se zahvaliti građanima koji se dobro pridržavaju ovih mjera. Uvijek je i onih drugih, no morat ćemo naći i način da i njih natjeramo da se pridržavaju ovih mjera”, rekao je direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Dr. Andrea Jurić, epidemiolog Federalnog zavoda za javno zdravstvo, rekla je kako je na području Čitluka 38 testiranih.

”Od toga su dva pozitivna slučaja. Jedan se veže za gospodarski objekt, a jedno je lokalna transmisija gdje imamo pet izoliranih slučajeva koje danas testiramo. Vezano za gospodarski objekt, tu imamo 26 uposlenika i zajedno s članovima obitelji je 84 osoba koje su pod nadzorom. Imamo linearan trend oboljevanja koji se smanjio, i mogu reći da smo uspjeli svim ovim epidemiološkim mjerama držati to pod kontrolom. No danas primjećujem novi trend, povećan broj automobila, i prometa, i kad bude povećan broj slučajeva za 15 dana to će biti upravo rezultat ovih ‘pojačanih aktivnosti’ građana na terenu”, rekla je dr. Jurić.

Dr. Jurić je rekla kako je situacija u Čitluku ozbiljna, no nije zabrinjavajuća.

”Stabilna je jer smo dva velika klastera stavili pod kontrolu. Također, molim kolege drugih specijalnosti da ne komentiraju provedbu epidemioloških mjera, ne daju preporuke i bilo kakva zapažanja kako ne bi zbunili javnost i u konačnici da povećavamo broj oboljelih”, poručila je dr. Jurić.

Smrtnost u Mostaru

Činjenicu da je u Covid-bolnici u Mostaru izuzetno velika smrtnost, obzirom da je danas potvrđen sedmi smrtni slučaj, dr. Avdić je komentirao: ”Ovaj virus je specifičan. Mi činimo sve što je u našoj moći, po svim svjetskim pravilima. No, ako ste bili u kontaktu s osobom koja je izuzetno infektiva i slično, u tom slučaju ćete primiti veliku količinu virusa i u tom slučaju, organizam odgovori izuzetno jako, što dovede da pacijent i padne u teži respiratorni slučaj. Imali smo i starijeg pacijenta koji je otpušten iz bolnice koji je izliječen, no dosta toga ovisi o stanju organizma, snazi. Svi naši timovi rade po svim procedurama, to je izuzetno kvalitetan tim koji radi po svim pravilima.

” Što sa starcima, što s djecom?

Darko Juka, savjetnik predsjednika Vlade HNŽ, rekao je kako kako popuštanje u zapovjedima, koje su donesene s federalne razine, nije dobro. Osvrnuo se na masovni izlazak umirovljenika po mirovine te upitao ”što policija sad treba uraditi – uhiti starce?!”

Također, pojašnjene su i neke mjere koje su ranije bile najasne. ”Nije zabranjen transport djece, strogo je zabranjeno izlazak na javne površine i javna okupljanja. Djeca do jedne godine se smatraju rizičnim skupinama, starija djeca su otpornija, no oni mogu biti prijenosnici i ugroziti starije, odnosno rizične skupine”, rekao je Juka, prenosi Bljesak.info