Home Politika U jeku pandemije SDA oštetila hrvatske krajeve za više milijuna maraka

U jeku pandemije SDA oštetila hrvatske krajeve za više milijuna maraka

SHARE

Čelnik Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Dragan Čović izjavio je jučer da bez financijske potpore županijama neće prihvatiti sporazum s MMF-om te je optužio vodeću bošnjačku Stranku demokratske akcije da je u jeku koronavirusa oštetila hrvatske sredine za više milijuna maraka.

“Kroz prvih 300 milijuna eura koje bi trebalo doći od strane MMF-a inzistirat ćemo da potpisnici tog aranžmana uz dva entiteta uvijek spominju i 10 naših županija, čime bismo osigurali da nema političkog nadmudrivanja u raspodjeli”, rekao je Čović na konferenciji za novinare u Širokom Brijegu nakon susreta s čelništvom tamošnje Županije zapadnohercegovačke (ŽZH). Pojasnio je da županije zbog izloženosti posljedicama koronavirusa, jer je zdravstvo i gospodarstvo u podijeljenoj nadležnosti entiteta Federacije BiH i deset županija, moraju dobiti značajnu financijsku potporu, prenosi Hina.

Čović optužio SDA zbog promjene odluke o dodjeli novca općinama i županijama

Čović je optužio bošnjačku stranku SDA zbog toga što su njezini ministri unatoč tome što je dogovorena raspodjela više novca iz proračuna Federacije uglavnom za većinske hrvatske sredine takvu odluku promijenili na sjednici vlade preglasavanjem hrvatskih ministara.

Potkraj protekloga tjedna vlada Federacije BiH donijela je odluku o dodjeli novca općinama i županijama, ali se nakon pritiska dijela dužnosnika SDA i bošnjačke javnosti ta odluka promijenila. Po Čovićevom tumačenju, još u prosincu prošle godine je dogovoreno da se više novca usmjeri za hrvatske općine i županije kako bi se ispravila nepravda budući da prema Zakonu o raspodjeli prihoda Federacije BiH Županija Sarajevo dobiva dvostruko više novca od PDV-a nego što joj pripada, te su za milijune maraka svake godine zakinute druge županije i općine, piše Dnevnik.ba