Home Vijesti Upozorenje Hercegovcima: Zbog ovoga možete kazneno odgovarati!

Upozorenje Hercegovcima: Zbog ovoga možete kazneno odgovarati!

SHARE
U Županiji Zapadnohercegovačkoj u posljednja četiri dana registrirano je više od 20 požara.

Većinom su gorjeli trava i nisko raslinje i šuma, a požar je prijetio i još uvijek prijeti stambenim objektima i vodovima dalekovoda, a pričinjena je i velika materijalna šteta.

Upozoravamo građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl., te apeliramo na pridržavanje zakonskih odredbi. Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati, upozoravaju iz Uprave civilne zaštite Županije Zapadnohercegovačke.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Ne palite nekontrolirano vatru na otvorenom, dopustite da svoje snage usmjerimo tamo gdje su danas mnogo potrebnije, poručuju vatrogasci iz ŽZH.

Posebno skrećemo pozornost građanima da ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne, priopćeno je iz Uprave civilne zaštite ŽZH.