Home Vijesti Ministrica Mikulić: Školska godina neće propasti, a vidjet ćemo kako je završiti

Ministrica Mikulić: Školska godina neće propasti, a vidjet ćemo kako je završiti

SHARE

Škole su utihnule, nastave nema, učenici su zatvoreni i zarobljeni u svojim domovima. U ZHŽ-u je tako od 13. ožujka, kada je počela teći odluka županijskoga Križnog stožera da se nastava prekida na 15 dana, međutim, to traje već puna tri tjedna i ne zna se dokle će potrajati. No, nastavni proces nije posve zamro, točnije poprimio je novi oblik pod nazivom nastava na daljinu.

 

Nismo potonuli

 

– Odmah nakon odluke Kriznoga stožera održali smo sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola i njihovim informatičarima, odnosno nastavnicima i profesorima informatike, ovdje u Širokom Brijegu i dogovorili se što i kako dalje. Dogodilo se nešto u našem poslu o čemu nikada nismo razmišljali da bi se moglo dogoditi, takva situacija i blokada za koju nismo znali i pretpostavljali da je možemo prekoračiti, nadvladati i dostojno se s njom nositi.

Međutim, uglavnom ravnatelji, učitelji, nastavnici, profesori doista su za svaku pohvalu. Ima nedostataka, da se razumijemo, ovo je priča u kojoj “plutamo”, ali nismo potonuli – iznosi stanje u školama u ZH županiji Ružica Mikulić, županijska ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta.

Rješenje je nađeno u nastavi na daljinu, preko dviju platformi: Digitalne platforme za škole, koju je izradilo Sveučilište u Mostaru (skole.sum.ba) i web-stranice čiji je autor Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a (min.prosv-zh@tel.net.ba).

– U stalnom sam kontaktu s ravnateljima, s nekima i po dva-tri puta dnevno, oni sa svojim djelatnicima na isti način kao i ja. Prema informacijama koje čujem sa strane, a redovito me netko zove i to znam – učitelji, bilo razredne ili predmetne nastave, ili profesori u gimnaziji i srednjim strukovnim školama, imaju svoje “WhatsApp” grupe s učenicima. Ne mogu tvrditi za sve, ali mislim većina, i sugeriraju im i savjetuju kako nešto uraditi, riješiti… Uglavnom, pohvala od roditelja, pohvala od mene, svima, koji stvarno rade više nego sam mislila da je uopće moguće – ne štedi javna priznanja svojim prosvjetarima ministrica Mikulić.