Home Crna kronika U HNŽ-u aktivno više od deset požara, u gašenje uključen i helikopter...

U HNŽ-u aktivno više od deset požara, u gašenje uključen i helikopter OSBiH

SHARE

Na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) u posljednja 24 sata zabilježeno je tridesetak požara, aktivno ih je više od deset, a na gašenju je angažiran i helikopter Oružanih snaga BiH.

Jablanički vatrogasci već četvrti dan gase požar na širem području MZ Ostrožac. Oni su tijekom prethodne noći i dana gasili požar na lokalitetu Žuglići- Brgulići- Mrakov te ga stavili pod kontrolu oko ponoćnih sati. Tijekom noći i jutarnjih sati vatrogasci su na terenu, na lokalitetu Štrbina i Nagore, a pored profesionalnih vatrogasaca u gašenju požara sudjeluju i vatrogasci DVD Jablanica.

U općini Prozor- Rama od srijede gori šuma iznad sela Dobroša, a požar se kreće prema Crnom vrhu na planini Makljen. U gašenju požara sudjelovao je i helikopter OSBiH koji je djelovao u 10 navrata. Požar je još uvijek aktivan te ugrožava stanovništvo naselja Dobroša, Perići i Naukovići.

Na području prozorske općine od srijede gori i šuma na planini Draševo. Požar je još uvijek aktivan te prijeti opasnost da poprimi i veće razmjere. Helikopter OSBiH stigao je jučer na to područje ali zbog gustog dima nije mogao djelovati, odnosno zahvatiti vodu ni na Jablaničkom niti na Ramskom jezeru.

Na požarištu Ustirama-Kućani –Klek u općini Prozor-Rama helikopter OSBiH djelovao je u 29 navrata, a požar je i dalje aktivan, izvijestili su iz Operativnog centra civilne zaštite HNŽ.

Na mostarskom području aktivan je požar na lokalitetu “Mala Rujišta” gdje gori šuma, trava i nisko rastinje, dok su na području Konjica aktivna požarišta na lokalitetima Klis-Obrenovac, Ljesovina, Žitače, Čelina, Požetva i Ljuta te požar u Nevizračkom zaljevu i na Bolobanovom brdu.

Ostali požari na području Hercegovačko-neretvanske županije uspješno su ugašeni.

Povodom većeg broja požara jučer se oglasio i županijski MUP te naveo kako policija ima saznanja da su požari prouzrokovani ljudskim faktorom te zamolio sve građane da sumnjive aktivnosti vezane za požare dojave u najbližu policijsku stanicu ili na telefonski broj 122.

“Policijski službenici će poduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti da se eventualni počinitelji pronađu i sankcioniraju sukladno zakonskim propisima”, naveli su iz MUP-a HNŽ.