Home Politika 50% novca od MMF-a ide županijama u FBiH

50% novca od MMF-a ide županijama u FBiH

SHARE

U Sarajevu je završen sastanak lidera HDZ-a BiH, SNSD-a i SDA s dužnosnicima EU i MMF-a.

Predsjednici stranaka su postigli dogovor oko raspodjele novca, a županije su uvrštene u pismo namjere MMF-u, doznaje Vecernji.ba.

Izmjenjen je dio pisma namjere MMF-u i dodano je kako će rapodjela novca obuhvatiti i deset županija u Federaciji BiH. BiH bi od MMF-a trebala dobiti 330 milijuna eura.

Dogovorena je raspodjela kreditnih sredstava MMF tako što će Federaciji Bosne i Hercegovine pripasti 62%, a 38% ide Republici Srpskoj. Oba entiteta će dati po pola postotka Brčko distriktu.

Predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović je kazao da “gospoda Sattler i Nelson nisu bili domaćini ovog sastanka, teško da bi pao dogovor”.

– Mislim da sada zasjeda Fiskalno vijeće i da će telefonski formalno posao završiti. Što se tiče skupine za kooordiniranje socio-ekonomskog područja, mislim da ona treba biti vrlo naglašena, malobrojna jer nama ne trebaju velike skupine. Imamo vlade, Vijeće ministara, županijske vlade.

Kako se radi isključivo o socio-ekonomskom procjenjivanju stanja, osim predsjedatelja Vijeća ministara, moraju ga činiti ministri financija i to je njihov ključni zadatak. Fiskalno vijeće je vjerovatno završilo svoj posao, a predstavnik MMF-a je ovdje i čeka – rekao je dr. Čović, prenio je Avaz.

Šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler je medijima nakon sastanka kazao kako su ovo izvanredna vremena koja zahtijevaju i izvanredna rješenja. Naglasio je kako je BiH pružila adekvatan odgovor na pandemiju koronavirusa.

– Danas sam bio domaćin sastanka s političkim liderima, na kojem je postignut važan dogovor ali i suglasnost oko uspostavljanja jednog kooridinacijskog tijela s fokusom na rad u socioekonomskom dijelu – izjavio je Sattler.

Naglasio je kako su lideri postigli suglasnost oko aranžmana s MMF-om, ali i oko sredstava koje bi BiH trebala uplatiti EU.

Eric Nelson, veleposlanik Amerike u BiH nakon sastanka je kazao kako mu je zadovoljstvo što je pomogao da se postigne dogovor. On je zajedno s veleposlanikom Sattlerom bio domaćin sastanka.