Home Vijesti Izraelci potvrdili da su izliječili 6 teško oboljelih pacijenata novom terapijom

Izraelci potvrdili da su izliječili 6 teško oboljelih pacijenata novom terapijom

SHARE

Tvrtka Pluristem iz Haife objavila je da su kod šest pacijenata oboljelih od korona virusa u kritičnom stanju koji su bili u visokom riziku od smrti terapijom matičnim stanicama iz placente postigli uspjeh u liječenju, prenosi Jpost.

Pacijente su liječili u tri različita izraelska medicinska centra tijekom tjedan dana. Oboljeli su bili na respiratoru te su imali upalne komplikacije izazvane korona virusom. Kod četiri pacijenta otkazali su i drugi organi, uključujući bubrege i kardiovaskularni sustav.

 

Iz Pluristema su objavili da su svi pacijenti preživjeli, kod njih četvero značajno su se poboljšali respiratorni parametri dok su kod dva pacijenta dosegnuli razinu tik pred skidanje s respiratora. Dodatno, kod dvoje pacijenata koji su imali ranije kronične bolesti uz respiratorni napredak javio se i klinički oporavak.

 

– Sretni smo ishodom ovog inicijalnog liječenja i nastavljamo koristiti PLX stanice za dobrobit pacijenata i zdravstvenog sustava. Spremni smo proizvesti i dostaviti velik broj matičnih stanica pacijentima u potrebi – poručio je direktor i predsjednik tvrtke Yaky Yanay.

 

Pluristemove PLX stanice su alogene mezenhimske stanice koje imaju imunomodulatorna svojstva, a to znači da induciraju prirodne regulatorne T stanice imunološkog sustava i M2 makrofage – objasnila je tvrtka u prethodnom priopćenju. Rezultat toga je činjenica da se opasna aktivacija imunološkog sustava može preokrenuti, a to će smanjiti fatalne simptome upale pluća.

 

Prethodna klinička istraživanja na životinjama navode kako su PLX stanice djelovale terapeutski u liječenju plućne hipertenzije, fibroze pluća, akutne ozljede bubrega i gastrointestinalnih ozljeda. Pluristem planira pokrenuti međunarodno kliničko istraživanje za liječenje komplikacija izazvanih korona virusom.

 

– Već smo u pregovorima s regulatornim tijelima u SAD-u i u Europi kako bismo definirali našu kliničku strategiju za COVID – 19 – zaključio je Yanay.