Home Život POTRESNA ISPOVIJEST HRVATICE IZ FRANKFURTA: Preboljela sam Covid-19 u bolnici u Darmstadtu,...

POTRESNA ISPOVIJEST HRVATICE IZ FRANKFURTA: Preboljela sam Covid-19 u bolnici u Darmstadtu, bilo je opako, osjećala sam se kao da odlazim

SHARE

Hrvatska poduzetnica iz okolice Frankfurta V.V. (43) (puni podatci poznati redakciji portala Fenix-magazin) je nakon deset dana hospitalizacije izašla iz bolnice u Darmstadtu gdje se liječila od posljedica zaraze koronavirusom. Sada je u samoizolaciji, gdje mora ostati 14 dana i gdje je svaki dan obilaze epidemiolozi. 

U svojem potresnom svjedočanstvu telefonom za Fenix Magazin govorila je o početnim simptomima i razvoju bolesti koja se zakomplicirala i postala opasna po život, zbog čega je u jednom trenutku morala nositi masku s kisikom.

Trenutačno se nalazi u petnaestodnevnoj kućnoj izolaciji gdje se postupno oporavlja i pod stalnim je nadzorom epidemiologa. Kaže kako joj se još uvijek nije vratio osjećaj okusa, mirisa, a uši joj se pomalo odčepljuju.

Smatra kako joj je život, unatoč autoimunoj bolesti, sačuvao njezin jaki organizam, koji se još uvijek oporavlja od ove teške bolesti. A za nju kaže “kako se nikako ne može usporediti s običnom gripom”, kako mnogi pokušavaju opisati zarazu koronavirusom.

Za njemački zdravstveni sustav kaže kako je u početku bilo problema jer su telefonske linije bile zauzete i nije mogla dobiti informaciju što da radi. Nakon hospitalizacije dobila je svu potrebnu medicinsku skrb koja je bila na najvišoj razini.

Početni simptomi zaraze

Opisujući prve simptome nove plućne bolesti prouzročene koronavirusom, V.V. navodi kako ih u početku nije ozbiljno shvaćala već je simptome poistovjećivala s umorom na poslu i svakodnevnim stresom.

“Osjećala sam opći umor organizma, bol u mišićima i kostima, na trenutke me obuzimala velika vrućina potom bi nastupila hladnoća, zatim mi se jako spavalo i počelo me grlo peckati te sam imala lagani kašalj, ali temperaturu nisam imala.”, kazala je V.V opisujući početne simptome bolesti.

Nakon što su se simptomi bolesti drugi dan pogoršali, V.V je kontaktirala dežurnu besplatnu službu za pacijente na broj telefona 116 117 međutim nitko nije odgovarao na njezin poziv. Nazivala je i UNI Kliniku u Frankfurtu, no niti tu nitko nije odgovarao na telefonske pozive.

Hospitalizacija i liječenje

Daljnjim pogoršanjem općeg stanja zaprimljena je na prijemni odjel zarazne bolnice u Darmstadtu gdje su joj liječnici uzeli bris grla i izvadili krv iz ušne resice pri čemu su utvrdili kako ima problema s nedostatkom kisika.

Odmah je smještena u izoliranu sobu bez mogućnosti kontakta s drugim ljudima, a već drugi dan dobila je visoku temperaturu i dijagnozu da boluje od koronavirusa.

Ubrzo joj se zdravstveno stanje pogoršalo: “imala sam osjećaj kao da mi psi trgaju noge, u grlu mi je bio osjećaj kao da mi je netko razbio tri čaše, nedostajalo mi je zraka i glava me užasno boljela”, opisuje svoje teške trenutke V.V.

Pogoršanje općeg stanja

Izgubila je orijentaciju o vremenu i prostoru, pristupali su joj jedino liječnici odjeveni u zaštitna odijela. Zbog komplikacija s disanjem dobila je masku s kisikom; hranu i lijekove (paracetamol, antibiotike) primala je intravenozno.

“U tim trenutcima osjećala sam se bespomoćno, kao da odlazim, kao da mi je netko stavio veliki jastuk na glavu i guši me”, tako V.V. opisuje svoje stanje u najtežoj fazi liječenja.

Nakon četiri dana borbe organizma s koronavirusom, počela je komunicirati s osobljem bolnice. Saznala je kako se na istom odjelu liječi još dvanaest bolesnika sa istom dijagnozom. Jedan od njih preminuo je od posljedica zaraze koronavirusom.

Nakon svega V.V. kaže kako će, kada se oporavi, volontirati i pomagati starijim ljudima kao zahvalu Bogu za ozdravljenje. Trenutačno joj najviše nedostaje njezin dvogodišnji sin, kojeg još ne smije niti može vidjeta dok je u samoizolaciji.

Fenix-magazin/Dario Holenda