Home Vijesti Hercegovački gradić je dugo odolijevao: Zabilježen prvi slučaj koronavirusa, pozitivna medicinska sestra,...

Hercegovački gradić je dugo odolijevao: Zabilježen prvi slučaj koronavirusa, pozitivna medicinska sestra, sumnja se da se zarazila na rođendanu

SHARE

Prvi slučaj zaraze virusom korona u Nevesinju je zabilježen kod medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Nevesinje, potvrdio je za toppportal.info direktor Doma zdravlja Nevesinje Žarko Tamindžija.

Prema njegovim riječima medicinska sestra kod koje je potvrđen virus ima upalu pluća i na trenutno je na kućnom liječenju.

“Trenutno utvrđujemo tko je sve bio s njom u kontaktu.  Sestra je radila na pultu, odnosno protokolu i nije imala puno dodira sa pacijentima, tako da pacijenti ne bi trebali biti ugroženi. U kontaktu su bile dvije doktorice i nekoliko medicinskih sestara i one će biti stavljene u samoizolaciju. Od početka proglašenja pandemije i vanrednog stanja uveli  smo sve potrebne protokole, tako da je i manje osoblja radilo u smjenama“, kaže Tamindžija.

On dodaje da u Nevesinju nemaju epidemiologa, te da će epidemiolog iz Trebinja utvrditi ko sve treba biti testiran i stavljen u izolaciju.

Upitan da li je utvrđivano kako je sestra zaražena, Tamindžija kaže da je pretpostavka da se zarazila u Mostaru. “Medicinska sestra rekla je da je bila na rođendanu u Mostaru 20. ožujka. To je sve što za sada znamo. U njenoj porodici su svi dobro i niko nema nikakvih simptoma“, naveo je Tamindžija.

Dodaje da će se sada vidjeti i gdje će sestra biti smještena.

 

Tamindžija je naveo da je još jedan stariji muškarac iz Nevesinja smješten u trebinjsku bolnicu sa upalom pluća, te da se čekaju rezultati testa.

 

U Trebinju je juče potvrđen prvi slučaj zaraze virusa korona kod starijeg muškarca, a danas još pet slučajeva.