Home Crna kronika Izvršena smrtna kazna nad ubojicom utemeljitelja Bangladeša

Izvršena smrtna kazna nad ubojicom utemeljitelja Bangladeša

SHARE

Bivši vojni časnik obješen je u nedjelju u Bangladešu, gdje je 1975. ubio utemeljitelja države Sheikha Mujibura Rahmana, za što je 1998. osuđen na smrt s još 14 sudionika, od kojih je 2009. Vrhovni sud trojicu oslobodio krivnje.

Smrtna kazna nad 69-godišnjim umirovljenim kapetanom Abdulom Majedom izvršena je u središnjem zatvoru u Dhaki, minutu nakon ponoći po lokalnom vremenu.

Majed je bio u bijegu od 1998. godine, a veći dio vremena skrivao se u Kolkati.

No, prošlog se mjeseca vratio u Bangladeš, a policija ga je uhitila prije pet dana u Dhaki. Majed je odmah po uhićenju zatražio predsjedničko pomilovanje, ali je u četvrtak predsjednik Bangladeša Abdul Hamid odbio takvu mogućnost.

Mujibur Rahman je 1971. poveo borbu za samostalnost Bangladeša, a 1975. je ubijen s većim dijelom svoje obitelji tijekom vojnog puča kad je svrgnuta vlada. Sve do 1996. nije pokrenut proces ni podignuta optužnica protiv ljudi koji su sudjelovali u ubojstvu. Tada je za premijerku izabrana Hasina Sheik, najstarija kćer ubijenog Mujibura Rahmana, pa je slučaj dobio sudski epilog.

Nad petorica osuđenika smrtna kazna je izvršena još 2010., kad je Sheikh Hasina drugi put izabrana za premijerku, dok su se sedmorica skrivala po raznim državama.

Ministarstvo vanjskih poslova otkrilo je da je jedan od bjegunaca umro 2002. u Zimbabveu, dok su se ostali nastanili u raznim dijelovima svijeta, uključujući SAD i Kanadu, piše HRT