Home Društvo Ljubušaci uručili pomoć bolnicama u Mostaru

Ljubušaci uručili pomoć bolnicama u Mostaru

SHARE

Djelatnici Crvenog križa Ljubuški tijekom vikenda uručili su vrijednu donaciju Odjelu Pedijatrije Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i kao i Odjelu pedijatrije KB „Dr. Safet Mujić“.

Riječ je o dječjim kašicama njemačkog proizvođača Hipp koje su u Ljubuški stigle krajem ožujka.

Voditelji Odjela pedijatrije su se zahvalili na vrijednoj donaciji koja će mališanima olakšati boravak u bolnici, ističući kako su kašice stigle u pravi trenutak.

„Prema odluci predsjedništva Crvenog križa kašice su podijeljene spomenutim bolnicama. Dio kašica su preuzeli crveni križevi Gruda, Posušja i Širokog Brijega kako bi ih dostavili najugroženijim obiteljima na područjima svoga djelovanja“, kaže Viktor Grbavac predsjednik Crvenog križa Ljubuški.

Dodaje kako je najveći broj kašica ostao u Ljubuškom, odnosno podijeljen obiteljima s djecom na području ovog Grada.

„U dogovoru s pedijatricama Doma zdravlja Ljubuški odlučili smo kašice podijeliti svim obiteljima koje imaju djecu do tri godine starosti i prebivalište na području Grada Ljubuškog. Prema popisu kojeg smo dobili takvih je 654. Podjela kašica je počela prošli tjedan, te očekujemo da će biti završena do kraja ovog tjedna“, ističe Grbavac.

Naglašava, kako je podjela organizirana na način da su predsjednici mjesnih zajednica preuzeli kašice iz Crvenog križa, zatim kontaktirali obitelji i iste im dovezli na kućni prag. Iznimka je samo uže gradsko područje, gdje je svim obiteljima koje ispunjavaju spomenute kriterije dat naputak da dođu u Vatrogasni dom kako bi osobno preuzeli kašice.

„Najveći broj roditelja je već preuzeo kašice, tako da očekujemo da će podjela biti završena do kraja ovog tjedna. Bilo je i onih koji su se odrekli kašica u korist potrebnijih, tako da smo ih preusmjerili u obitelji koje su u potrebi ili imaju djecu s posebnim potrebama“, kaže Grbavac.

Podsjetimo, 21 tonu dječjih kašica Hipp najmlađim stanovnicima Ljubuškog donirali su članovi viteškog reda Ordo Militaris Teutonicus (OMT) iz Njemačke.

U pismu koje je pratilo pošiljku vrijednu 50.000 eura, koja je deset dana putovala iz Njemačke do BiH, potpisani su Klaus Blos (veliki majstor) i Thomas Schott (prior The Universal Archconfraternity of Papal Knights Dames And Esquiresa).

Riječ je o organizaciji koja je u listopadu prošle godine sličnu pošiljku hrane za djecu i starije osobe uručila kardinalu Vinku Puljiću. Bila je to prva donacija koju je Ordo Militaris Teutonicus ikada uputio u BiH, odnosno u bilo koju zemlju izvan Europske unije.

Nakon toga uslijedilo je još nekoliko sličnih donacija u hrani i drugim stvarima. A inicijativa za donacijom u Ljubuški potekla je od nekoliko Ljubušaka koji su preko prijatelja stupili u kontakt s Thomasom Schottom kojemu ovom prilikom iskazuju veliku zahvalnost na ovoj vrijednoj donaciji.

Nakon što je Schott dogovorio da donacija ide u Ljubuški, organiziran je sastanak s dopredsjednikom Vlade ZHŽ-a i ministrom financija Tonijem Kraljevićem te predsjednikom Crvenog križa Ljubuški Viktorom Grbavcem, kako bi se sve organiziralo, posebice prijevoz zbog strogih uvjeta prouzročenih pandemijom koronavirusa koja je zahvatila Europu i svijet.

Troškove prijevoza preuzeo je gradonačelnik Grada Ljubuškog Nevenko Barbarić. Tako je zajedničkim snagama i prijateljskim vezama te velikom humanom gestom Thomasa Schotta i njegove obitelji ova vrijedna pošiljka krajem ožujka sigurno stigla u Ljubuški.