Home Gospodarstvo Koronavirus ubija turizam, stručnjaci priznaju da nisu vidjeli ništa slično: ugroženo 75...

Koronavirus ubija turizam, stručnjaci priznaju da nisu vidjeli ništa slično: ugroženo 75 milijuna radnih mjesta, strahuje se od domino-efekta

SHARE

Otkako je pandemije koronavirusa, znamo da se turizmu ne piše dobro. No nitko se nije nadao baš ovakvoj katastrofi.

– Još nismo vidjeli ništa slično. Neke procjene govore da će ovo po turizam biti gore nego što su bili teroristički napadi 11. rujna i ekonomska kriza iz 2008. zajedno – ustvrdila je u izjavi za televiziju France 24 izvršna direktorica Svjetskog vijeća za putovanja i turizam WTTC-a Gloria Guevera Manzo.

Pandemija je izravno ugrozila 75 milijuna radnih mjesta u turističkom sektoru. Od toga, deset milijuna u Europi. Procjena WTTC-a od prije mjesec dana bila je nešto niža. U svojoj analizi utvrdili su tada da je ugroženo 50 milijuna radnih mjesta u turizmu. Te da bi čitav sektor mogao pasti za 25 posto.

Udar koji se sprema turističkoj industriji je golem. Turizam izravno predstavlja  10 posto svjetskog BDP-a. Guevera Manzo upozorava da je taj udio još i veći. Za svako radno mjesto u sektoru kruzera, primjerice, dolaze 4 radna mjesta u tisuću luka koje su destinacije kruzera diljem svijeta.

U WTTC-u posebno strahuju od „domino efekta“ koji bi mogao nastati ako propadnu avio prijevoznici. A koji bi za sobom mogli povući zračne luke, hotele i ostale karike iz ovoga lanca. Posebno su, ustvrdila je Guevera Manzo, ugrožene male i srednje tvrtke u zemljama u razvoju koje se oslanjaju na turizam kao potporu svojoj ekonomiji.

Izvršna direktorica WTTC-a izrijekom je pritom spomenula karipsko otočje i afričke države kao što su Kenija i Etiopija.

Vjerojatno ne bi pogriješila ni da je navela Hrvatsku. U kojoj brojne obitelji – posebno na Jadranu – izravno ili neizravno ovise o prihodu od turizma, piše Slobodna Dalmacija.