Home Vijesti Kada će BiH ublažiti mjere? Do svibnja po starom, a onda sve...

Kada će BiH ublažiti mjere? Do svibnja po starom, a onda sve zavisi od discipline

SHARE

BiH neće ublažavati mjere uvedene zbog koronavirusa barem do kraja travnja. Hoće li neka mjera biti ukinuta, promijenjena i slično zavisit će od kretanja broja novozaraženih u sljedeća dva tjedna. 

Ako trenutni tempo borbe BiH s koronavirusom ostane i u sljedeća dva tjedna izgledno je da bi početkom svibnja moglo doći do popuštanja određenih restriktivnih odluka. Ovo je u najkraćem zaključak i najoptimističnija opcija koju možemo iščitati iz stavova nadležnih u našoj zemlji, piše Klix.ba.

Prečesto smo u posljednjih mjesec dana slušali poruke kako su “sljedeća dva tjedna ključna“. Dva od dva tjedna BiH je već duboko zagazila u drugi mjesec borbe s koronavirusom. Ovih dana bit će točno mjesec dana od uvođenja policijskog sata, a isto toliko je i kako stariji od 65 i mlađi od 18 godina ne smiju izlaziti vani.

Čekajući datum

Građani sada s opravdanjem očekuju neku konkretnu nadu, neki konkretan datum kada će se početi s popuštanjem mjera. U entitetu RS su već izašli s prvom procjenom pa je poručeno da bi s ublažavanjem mjera moglo početi krajem travnja i u prvom tjednu svibnja, pod uvjetom da ne dođe do značajnijeg rasta novozaraženih.

U FBiH još nema konkretnih procjena pa smo zaključke prinuđeni tražiti u nekim širim zaključcima nadležnih. Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu poručila je da kada bi građani bili još “samo 15 do 20 dana bili disciplinirani, mogli bismo ovo savladati“. To je procjena sa zdravstvenog aspekta.