Home Zanimljivosti Internetom se danas munjevito širila fotka studenata s povezima na očima. Evo...

Internetom se danas munjevito širila fotka studenata s povezima na očima. Evo o čemu se radi

SHARE

Društvenim se mrežama jučer munjevitom brzinom proširila fotografija zaslona WhatsApp aplikacije na kojoj se, u sklopu nastave na daljinu, mogu vidjeti studenti koji povezanih očiju komuniciraju, pretpostavljalo se, s profesorom ili profesoricom u sklopu nekog ispita.

U WhatsApp razgovoru nepoznatih sugovornika, može se vidjeti i dio razgovora gdje stoji kako se radi o ispitu iz psihologije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, piše Telegram.hr

Telegram je kontaktirao predstojnicu Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Gordanu Kuterovac Jagodić, koja je potvrdila kako se ne radi o ispitu s njihovog odsjeka, s obzirom na to da trenutačno u tijeku nemaju ispitne rokove.

Kako se screenshot s WhatsAppa zaista strelovito brzo širio društvenim mrežama, ubrzo je reagirao i Studentski zbor Filozofskog fakulteta s jasnom porukom da se na Filozofskom fakultetu ne odgovara s povezom na očima.

STUDENTI ODGOVARALI NA KOLOKVIJU NA HRVATSKOM KATOLIČKOM SVEUČILIŠTU

“Utvrđeno je kako fotografija nije nastala u sklopu online nastave, kao ni online ispitivanja gradiva, na Filozofskom fakultetu”, stoji u priopćenju tamošnjeg Studentskog zbora.

Nakon negativnog odgovora s Filozofskog fakulteta, dali smo se u potragu za kolegijem i fakultetom gdje su studenti sudjelovali u online nastavi s povezima na očima.

Potvrdan odgovor upravo nam je stigao s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Kažu kako je fotografija nastala tijekom provođenja jednog od kolokvija na njihovom Odjelu za psihologiju.

 

“Riječ je o kolegiju Percepcija, koji se održava na 1. godini preddiplomskog sveučilišnog studija Psihologija, a kolokvij je održan u četvrtak, 16. travnja, pomoću platforme Microsoft Teams”, javili su nam s HKS-a. Kolegij predaje izvanredna profesorica Tihana Brkljačić koja je izvedbu i način kolokvija održala u dogovoru i uz prethodni “puni pristanak uključenih studenata”.

STUDENTIMA KOLOKVIJ BIO “ZNAČAJNO UGODNIJI OD OSTALIH KOLOKVIJA”

Dodaju kako na predmetu Percepcija nije neobično da vježbe uključuju i deprivaciju od pojedinih osjeta (vid, sluh), pa ističu kako studentima ovo nije bila neobična, nego uobičajena simulacija koja je izravno vezana uz sadržaj samoga kolegija. “Da se uključeni studenti pritom nisu osjećali niti neugodno niti “podređeno“, kako bi iz objavljene fotografije netko mogao zaključiti, potvrđuju i rezultati provedene ankete o zadovoljstvu provođenjem spomenutog kolokvija, u kojoj je svih četrdeset dvoje uključenih studenata na ponuđenoj skali od „značajno neugodnije od ostalih kolokvija“ do „značajno ugodnije od ostalih kolokvija“ odgovorilo kako je njihovo iskustvo na kolokviju bilo “značajno ugodnije“ od ostalih kolokvija”, poručuju s HKS-a.

Dodaju i kako studenti, čiji je identitet poznat Odjelu za psihologiju, izražavaju podršku svojoj profesorici i ističu da se nitko od njih ne žali na način izvođenja kolokvija. O svemu se očitovala i pročelnica Odjela za psihologiju Hrvatskog katoličkog sveučilišta, docentica Ljiljana Pačić-Turk. Potvrdila je da je kolokvij održan na temelju izvedbenog plana uz prethodni dogovor sa studentima.

OBLIK ISPITIVANJA IZNIMNO ZA KOLEGIJ PERCEPCIJA

Pojasnila je i kako je specifičnost kolegija Percepcija, koja se očituje u načinu održavanja vježbi, primijenjena i na provedbu kolokvija. “No, upravo zbog te specifičnosti, takav oblik ispitivanja nije uobičajena praksa, već iznimka vezana isključivo uz ovaj kolegij”, stoji u odgovoru HKS-a.

Dodaju i kako im je žao što je fotografija njihovih studenata, na njima nepoznat način, objavljena bez njihovog izričitog pristanka.

“Žalimo, također, i zbog činjenice da je u pojedinim medijskim objavama u cijeli “slučaj“ uključen i Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, koji s predmetnim kolokvijem i slučajem kojega je on prouzročio, nije ni na koji način povezan”, zaključuju s Hrvatskog katoličkog sveučilišta čiji su studenti postali viralni hit.