Home Zanimljivosti IMAMO LOŠU VIJEST Čak i u karanteni trebale bi svakodnevno nositi grudnjak,...

IMAMO LOŠU VIJEST Čak i u karanteni trebale bi svakodnevno nositi grudnjak, liječnik nam je objasnio kakve bi inače mogle biti posljedice

SHARE

Nemojmo se lagati – ne nositi grudnjak je lijepo, većina žena će se složiti. Mnoge su već zaboravile kakav je to osjećaj nositi ga po cijeli dan. Sad kad radimo od doma, možda ga odjenemo za koji poslovni video poziv, ali većinu vremena uživamo bez njega.

Međutim, to baš i nije dobra ideja. Estetski kirurg Mladen Duduković objasnio nam je zašto je stav liječnika koji se bave kirurgijom dojki i njihovim zdravljem taj da grudnjake ne izbjegavamo ni u karanteni.

“Grudi, kakve god bile, imaju korist od suspenzije grudnjakom jer tako njihov volumen ne ovisi samo o koži. Naime, dojke se sastoje od masnog tkiva i žlijezdi, a stanice su međusobno povezane Cooperovim ligamentima. Što se više istežu ti ligamenti i koža, grudi će se više opustiti i biti mekanije, a mogu se pojaviti i strije. Ako osoba ne nosi grudnjak redovno, dojke, odnosno njihov volumen ovisi samo o gravitaciji. Zato je preporuka da ga nosite redovno, čak i ako ste kod kuće”, kaže Duduković.

Svakodnevno nošenje grudnjaka, dakle, ulog je za budućnost jer bi nam se u suprotnome grudi mogle prerano opustiti, odnosno spustiti.

“Koža s godinama gubi elastičnost jer genetski gubimo kolagen. Nije svaka koža ista, naravno, pa će netko izgubiti na elastičnosti ranije. Međutim, osobe koje imaju osjetljiviju kožu trebale bi uvijek nositi grudnjak jer će on spriječiti prerano opuštanje dojki. Žene koje imaju malene grudi ne moraju tako često nositi grudnjak jer njihov volumen nije toliko osjetljiv na gravitaciju”, rekao nam je Duduković.

Naravno, nije potrebno da ga nosite preko noći ili tijekom cijeloga dana, ali pokušajte ga imati barem jednu polovicu dana, dakle dok radite, pa bilo to od kuće ili u uredu, a svakako odaberite onaj koji vam je udoban i koji vas neće smetati, piše Gloria.