Home Politika Tko je on da dijeli lekcije ministru Bevandi?

Tko je on da dijeli lekcije ministru Bevandi?

SHARE

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović izjavio je da nije glasao za odluku Ministarstva financija i trezora o povlačenju novca MMF jer je kaže nezakonita.

Tvrdnja je to zamjenika ministra koji je na početku svoje političke karijere i kojem je ovo prvi i ozbiljan politički zadatak.

-Previše si je uzeo za pravo da cijeni zakonitost rada ministra kojem je ovo treći mandat u Vijeću ministara BiH. Nije samo stvar nedostatka iskustva za ocjenu zakonitosti rada dugogodišnjeg i iskusnijeg ministra, nego i nedostatak znanja i autoriteta u ovoj oblasti, ili je on imao iskustva za koja nitko ne zna. Ne ide mu u prilog ni njegovo selektivno poštivanje zakona, pa mu nije bio problem nezakonito razrješiti Moniku Mijić sa dužnosti vršitelja dužnosti Zastupnika Vijeća ministara BiH, niti ne ispoštovati odluke organa koji su mu ukazivali na tu nezakonitost – navodi u priopćenju ministar pravde BiH Josip Grubeša.

-Naprosto i ne trepnuvši  ostavio je organ uprave bez rukovoditelja, neovlašteno preuzevši na sebe ulogu i ovlasti Vijeća ministara BiH, i tim legalizirao da se smijene svi vršitelji dužnosti na razini BiH jer im je istekao mandat na koji ih je imenivalo Vijeće ministara ili neki drugi organ. Ili se radi o čistom interesu jedne osobe za koju je zamjenik izignorirao politiku za koje se deklarativno izjašnjavaju  bošnjačke  stranake, i na taj način stvorio pretpostavke  da se jedna ovako značajna  državna institucija uruši bez rukovoditelja. Za osobne interese nije svet ni zakon, ni pravilnik, ni odluka Odbora državne službe za žalbe. Stručnjak u oblasti kaznenog prava, koja usput kazano s ovom materijom, niti u jednom segmentu nema ama baš nikakve veze, tako sebi daje za pravo da tumači zakone po vlastitom nahođenju i potrebi, što je sve samo nije poštivanje zakona – ističe  ministar Grubeša.

-Pored ove nezakonitosti, zamjenik Mahmutović ne staje tu on, bez Vijeća ministara imenuje za vd zastupnika Belmu Skalonjićni i Sandru Malešić za koje je već presudom Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 3 U 023342 16 U od 20.06.2018. godine, utvrđeno da ne ispunjavaju uvjete.Uvjeren sam da je uvaženi zamjenik ministra nepromišljeno  precijenio svoje profesionalne i političke kapacitete , a već ima dovoljno grijeha na sebi te je trebalo prvo da se posavjetuje sa svojim“ stručnjacima“ i riješi nered u svojoj kući i ispoštuje propise iz nadležnosti njegovog resora, pa tek onda dobro promisli da li će i temeljem kog stručnog i profesionalnog habitusa  ocjenjivati rad ministra Bevande i dijeliti lekcije o legalitetu i legitimitetu Ministarstvu financija i trezora, na čijem je čelu ministar Bevanda već drugi mandat, a da ne spominjemo prethodna iskustva i odgovorne funkcije. Očigledno u tom maniru uvaženi zamjenik ministra se demagoški  i nekompetentno  poziva na poštivanje samo njemu znanih  propisa kada nema što drugo reći da obrazloži zašto nije glasao za Odluku ministra financija i trezora  Vjekoslava Bevande, pogotovo  u doba ove krize kada su svima novci više nego potrebni – zaključio je ministar Grubeša, prenosi Radio Ljubuški.