Home Vijesti MOSTAR Zašto se traži zabrana rada dobrovoljnih vatrogasaca? Nevladine udruge tvrde: “Klorom...

MOSTAR Zašto se traži zabrana rada dobrovoljnih vatrogasaca? Nevladine udruge tvrde: “Klorom su dezinficirali ulice dok su se djeca igrala, ugrozili su stanovništvo”

SHARE

Nevladine organizacije i poslovni subjekti s područja Mjesne zajednice Blagaj zajedno  se obraćaju sa zahtjevom za izricanje trajne mjere zabrane obavljanja djelatnosti udruženju „Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj“ na Gradskom području Mostar Jugoistok, skraćeni naziv „DVD Blagaj“ sa sjedištem u Mostaru, Blagaj bb (kod kamp Paradise), registriran rješenjem Ministarstva pravosuđa, uprave i lokalne samouprave Hercegovačko-neretvanske županije br.03-03-05-UP1-248/2016 od 28.11.2016., pod registarskim brojem R-1841/16, na stranici b. 127, knjige VI Registra.

Razlozi zbog kojih se traži trajna zabrana obavljanja djelatnosti na Gradskom području Mostar Jugoistok su sljedeći:

Dana 11.4.2020.god. radili su dezinfekciju najfrekventnijih ulica u Blagaju počevši od 18:00 sati, prije „policijskog časa“. Za vrijeme u kojem su obavljali dezinfekciju sa sredstvom „klor“ veliki broj djece se nalazio u dvorištima ili su šetali sa svojim roditeljom/starateljem.Također, na ulicama i dvorištima su se nalazili i drugi građani. Ovim činom Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj je ugrozio zdravlje velikog broj stanovnika MZ Blagaj, o čemu su građani odmah upoznali Policijsku stanicu Mostar-Jug i Operativni centar civilne zaštite. Dezinfekcija je rađena bez naloga Stožera CZ Grada Mostara i  u nedozvoljeno vrijeme, čime su dodatno ugrozili zdravlje svih građana MZ Blagaj čime čine elemente krivičnog djela iz čl.323. a u vezi s čl. 126. KZ Federacije BiH, te  čl.304 i čl.332. KZ Federacije BiH,

Za dezinfekciju koju rade mimo planova Stožera CZ Grada Mostara u pojedinim dijelovima Grada Mostara nezakonito naplaćuju svoj rad direktno od građana, čime narušavaju ugled dobrovoljnog vatrogastva, Civilne zaštite Grada Mostara, i čine elemente krivičnog djela u vezi sa čl.128.stav1.tač.c).i čl. 294.Krivičnog zakona Federacije BiH,

Svakodnevnim aktivnostima narušavaju sistem civilne zaštite u Gradu Mostaru, jer na Gradskom području Mostar Jugoistok već djeluje Dobrovoljno vatrogasno društvo –gradskog područja Mostar Jugoistok kao jedino legitimno i prepoznato od Stožera civilne zaštitite Grada Mostara. Naime, članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva           gradskog područja Mostar Jugoistok Blagaj su položili ispit koje je organizirala Civilna zaštita Grada Mostara i time zakonski su ušli u sustav Civilne zaštite Grada Mostara. Osim toga, ovo Društvo posjeduje i adekvatne prostorije koje mu  je dodijelio Grad Mostar, vozilo i opremu dobivenu od civilne zaštite Grada Mostara. S obzirom na to da je dobrovoljna vatrogasna djelatnost, zaštita od požara i spašavanje ljudi i materijalnih dobara opći interes za Gradsko područje Mostar Jugoistok građani ovog gradskog područja, brojna poduzeća i nevladine organizacije, kao i Civilna zaštita Grada Mostara su u potpunosti podržavali rad Dobrovoljnog vatrogasnog društva gradskog područja Mostar Jugoistok Blagaj.

S obzirom na to da DVD Blagaj nezakonito u vremenu pandemije koronavirusa (COVID-19) mimo planova stožera CZ nezakonito radi dezinfekciju, narušava sustav civilne zaštite, programe zaštite i spašavanje, unosi nemir i narušava zdravlje građana u Gradskom području Mostar Jugoistok, tražimo od Vas da HITNO poduzmete odgovarajuće korak ako bi se ovom Društvu trajno zabranilo obavljanje djelatnosti na Gradskom području Mostar Jugoistok.

Pozivaju nadležne institucije da uskrate bilo kakav financiranja nezakonitog i nelegitimnog udruženja „Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj“ (skraćeni naziv: DVD Blagaj), jer se radi o privatnom udruženju, a ne udruženju koje može obavljati poslove zaštite i spašavanja.

Iskoristiti će sva zakonska sredstva da zaustavimo nezakoniti rad udruženja „Dobrovoljno vatrogasno društvo Blagaj“ na Gradskom području Mostar Jugoistok.

Nadamo se da ćete u okviru svojih nadležnosti što hitnije reagirati i trajno zabraniti obavljanje djelatnosti Dobrovoljnom vatrogasno društvo Blagaj“ (skraćeni naziv: DVD Blagaj) na Gradskom području Mostar Jugoistok, stoji u priopćenju koje prenosi Pogled.ba