Home Vijesti Posljedica pandemije: Lijekova za epilepsiju nema, djeca ispaštaju

Posljedica pandemije: Lijekova za epilepsiju nema, djeca ispaštaju

SHARE

Među brojnim problemima koji su se javili s pandemijom koronavirusa je i nedostatak lijekova za epilepsiju koje redovno koriste djeca s poteškoćama u razvoju. Ovih lijekova na policama u ljekarnama širom BiH nema već danima, a roditelji su apelirali na nadležne da ih hitno nabave jer, kako kažu, ne postoji mogućnost da to učine sami.

Poštanski paketi

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić kazao je da ova kategorija nije zaboravljena, ali da imaju problem jer zemlje Europske unije, u ovom slučaju Njemačka, zabranjuju izvoz lijekova.

– Imamo veliki problem s nabavkom tog lijeka. Učinit ćemo sve da se to prebrodi, mislim da je nabavka već u tijeku – kazao je Mandić.

Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH za „Dnevni avaz“ je kazao da ljudi pokušavaju posredstvom članova obitelji i prijatelja iz inozemstva nabaviti lijek, pa im se on šalje i u poštanskim paketima, što je zabranjeno.

Osobna upotreba

– Mi smo tražili da se za vrijeme pandemije odobri slanje lijeka i u poštanskim paketima, ali isključivo za osobnu upotrebu, uz liječnički nalaz. Proslijedili smo taj prijedlog prije nekoliko dana i čekamo odgovor. Veliki broj građana nam se javio s tim problemom – istaknuo je Kovačević.

Taj način uvoza omogućen je samo pravnim licima kojima Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH izda dozvolu, a fizičkim licima može se odobriti interventni uvoz.

Život moje kćerke je ugrožen

Tanja Markulj, majka djevojčice Tamare koja boluje od Dravet sindroma kazala je kako tjednima unazad ima problem s nabavkom lijekova koji su nužni njenoj kćerki.

– U jednom danu može imati više napada i ti lijekovi su joj nužni. Nadležni moraju hitno nešto poduzeti. Život moje kćeri ugrožen je zbog sustava – istaknula je Markulj.