Home Društvo Otrovali se jer slušaju Trumpa: U ustima je ‘grgljao’ izbjeljivač

Otrovali se jer slušaju Trumpa: U ustima je ‘grgljao’ izbjeljivač

SHARE

Došlo je do značajnog porasta slučajeva trovanja u posljednja dva dana, izjavila je to ravnateljica američkog Zavoda za javno zdravstvo u državi Illinois Ngoki Ezike na jučerašnjoj konferenciji za medije, prenosi CNN.

Ova vijest dolazi nakon nedavnog Trumpovog savjeta o ubrizgavanju dezinficijensa u tijelo ili direktno u pluća kako bi se spriječila zaraza korona virusom.

Ezike je dodala da su trovanje prijavili ljudi koji su deterdžentima pokušali isprati sinuse, a jedna osoba je u ustima grgljala mješavinu izbjeljivača i vodice za usta kako bi ubila virus.

– Ubrizgavanje, probavljanje i šmrkanje sredstava za čišćenje je opasno. Ne savjetujemo to, to može biti smrtonosno – poručila je dr. Ezike.

Trump tvrdi da je ubrizgavanje dezinficijensa bio sarkazam

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u petak da je bio sarkastičan kad je predložio da se koronavirus liječi ubrizgavanjem dezinficijensa bolesnicima, što je izazvalo lavinu zgražanja i osuda zdravstvene zajednice diljem svijeta.

Trump je na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući u četvrtak rekao kako bi bilo “zanimljivo” istražiti može li dezinficijens ubiti virus u organizmu kao što ga ubija vani.

Znanstvena zajednica i brojni stručnjaci optužili su ga potom da je neodgovoran i da su njegove izjave “opasne”.

“To je apsolutno sulud prijedlog”, kazao je Paul Hunter profesor medicine na britanskom sveučilištu East Anglia. “Možda nećete umrijeti od covida-19, ali od ubrizgavanja dezinficijensa hoćete”, rekao je.

Trump je u petak donekle reterirao. “Bilo je to sarkastično pitanje novinarima poput vas, samo da vidim što će se dogoditi”, rekao je predstavnicima medija na događaju u Bijeloj kući.

Njegove riječi u četvrtak bile su upućene doktorici Deborah Birx, koja koordinira predsjednikovu radnu skupinu za koronavirus, koja, kao što se može vidjeti na snimci, nimalo nije stekla dojam da se radi o sarkazmu, nego je djelovala šokirana i pravila se kao da Trumpa ne poznaje.

I američki mediji pišu u petak da ništa u Trumpovu tonu, gestama ili govoru tijela ništa nije upućivalo da je sarkastičan.

Nakon što su ga novinari u petak nekoliko puta to pitali, Trump je kazao da ne potiče ljude na konzumiraju dezinficijens.

Alarmantno stanje u Americi

U protekla 24 sata u Sjedinjenim Državama je od koronavirusa umrlo 2.494 osobe, pa broj preminulih ponovno raste, podaci su Sveučilišta John Hopkins.

U petak je zabilježeno 1258 smrtna slučaja, što je bio najniži broj u gotovo tri tjedna.

SAD su država s najvišim brojem smrti od koronavirusa s ukupno 53.511 smrtnih slučajeva i 936.293 potvrđenih infekcija od početka bolesti, prema podacima Sveučilišta sa sjedištem u Baltimoreu.

Inače, američki predsjednik Donald Trump se po prvi puta nakon mjesec dana nije održao konferenciju za tisak u Bijeloj kući.

“Koja je svrha organizirati konferencije za tisak Bijele kuće kada patetični mediji postavljaju samo neprijateljska pitanja i odbijaju točno izvještavati o istinitosti činjenica”, napisao je Trump na svom twitter-profilu.