Home Crna kronika HAKERSKI NAPADI U HERCEGOVINI: Oteli mail tvrtke pa izvukli 17.500 maraka od...

HAKERSKI NAPADI U HERCEGOVINI: Oteli mail tvrtke pa izvukli 17.500 maraka od poslovnih partnera, djevojci u Hercegovini oteli FB profil…

SHARE

Nepoznata osoba ili više njih hakirala je nalog elektronske pošte jedne trebinjske destilerije eteričnih ulja, da bi zloupotrebom njihovog imena pribavio materijalnu korist oko 17.500 maraka.

„Policijskoj stanici Trebinje prijavljeno je da je jedno ili više nepoznatih lica neovlašteno pristupilo mailu jednog privrednog subjekta sa područja grada Trebinja i navelo njegove poslovne partnere da isplate 8.750 eura na bankovni račun koji ne pripada privrednom subjektu“, potvrđeno je u Policijskoj upravi Trebinje, piše portal Saransak.com

Oni nisu željeli davati bilo kakve druge informacije, osim da se u ovom slučaju nastavlja rad i to na dva krivična djela – “Prevara“ i „Neovlašteni pristup zaštićenom komjuteru, kompjuterskoj mreži  i elektronkoj obradi podataka“.

Iako cyer kriminal nije česta pojava u Hercegovini, u posljednje je vrijeme ipak sve izraženija, a u ranijem su se periodu događali neovlašteni pristupi uglavnom Facebook profilima korisnika.

Jedno takvo “hakiranje” profila dogodilo se prije mjesec dana Nevesinjki, gdje je nepoznata osoba u njeno ime od Facebook prijatelja tražila pomoć na način da mu pošalju sliku bankovne kartice sa obje strane, što je jedna njena prijateljica i učinila, nakon čega joj je sa kartice otuđeno 200 КM.

Sličan slučaj je zabilježen i prije šesnaest mjeseci, kada je jedna Trebinjka neovlašteno pristupila na profil svoga sugrađanina dok je ovaj bio u pritvoru i sa njega komunicirala i koristila ovu društvenu mrežu, što je primijetila rodbina zatvorenika, znajući da mu je pristup internetu iz zatvora inemogućen.

Policijska uprava Trebinje je u 2020. godini zabilježila i jedan slučaj u kome je jedan Trebinjac ostao bez vrijednog mobilnog telefona na način što se, koristeći drštvenu mrežu „olx.ba“, sa drugim licem dogovorio o zamjeni mobilnih telefona uz doplatu, gdje je on svoj telefon uredno poslao virtualnom partneru u dogovoru, ali sa druge strane nije bilo nikakve pošiljke niti ikakvog odgovora, piše Saransak.com.