Home Vijesti Austrija kaže da ponovno otvaranje trgovina nije ubrzalo širenje zaraze

Austrija kaže da ponovno otvaranje trgovina nije ubrzalo širenje zaraze

SHARE

Prvo austrijsko ublažavanje ograničenja karantene prije tri tjedna, u kojemu su otvorene tisuće trgovina, nije izazvalo novi porast zaraženih, ali i nadalje je potreban oprez, rekao je austrijski ministar zdravstva u utorak.

Austrija je rano djelovala u borbi protiv pandemije zatvorivši prije sedam tjedana barove, restorane, škole, kazališta, trgovine koje nisu nužne i ostala mjesta okupljanja.

To je pomoglo da se dnevni broj zaraženih snizi na manje od 1% i da broj umrlih od koronavirusa ostane relativno nizak, s dosad prijavljenih 606 smrtnih slučajeva.

Na temelju tih brojki Austrija je 14. travnja kao jedna od prvih u Europi ublažila karantenu, ponovno otvorila trgovine alatom i vrtne centre kao i trgovine do 400 četvornih metara.

“Sada možemo vrlo dobro razmotriti i procijeniti učinke 14. travnja i dana nakon toga. Oni pokazuju da je prvi korak otvaranja izvrsno prošao”, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anschober na konferenciji za novinare.”

Nemamo naznaka o osjetnom porastu u pojedinim područjima. Situacija je vrlo, vrlo stalna, vrlo, vrlo stabilna, i to je zaista vrlo, vrlo pozitivna, dobra situacija”, rekao je.

Dnevni porast novozaraženih iznosi 0,2 %, dodao je.

Trenutni podaci ne odražavaju utjecaj nedavna novog ublažavanja mjera od 1. svibnja, kada je dopušteno ponovno otvaranje frizerskih salona i drugih pružatelja usluga na više od 400 četvornih metara.

Planirani su novi koraci, pa bi se ovaj mjesec ponovno trebali otvoriti restorani, barovi, muzeji i hoteli.

Anschober i ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer pozvali su građane da i dalje paze na fizičko distanciranje i na zahtjev da se u trgovinama, javnom prijevozu i u nekim vladinim zgradama nose zaštitne maske.

“Osobna odgovornost i disciplina i dalje su najvažniji jer mogući novi val (zaraze) ne smije biti cunami”, rekao je Nehammer.

S obzirom na neizvjesnost glederazvoja pandemije, ministar financija Gernot Bluemel rekao je da vjerojatno neće biti moguće procijeniti njezin učinak na gospodarstvo do jeseni.

“Trenutno je jasno samo jedno: da nije ništa jasno i da se situacija mora svaki dan ponovno procjenjivati. I bez obzira na kojim brojkama se proračun sada temelji, to se neće održati”, naglasio je Bluemel u izjavi.

On je pozvao zastupnike da odobre njegov sad već zastarjeli proračun, kako bi ministarstva bila primjereno financirana.