Home Vijesti Dr. Landeka: Prvi val pandemije u Hercegovini jenjava, ipak oprez u kontaktu...

Dr. Landeka: Prvi val pandemije u Hercegovini jenjava, ipak oprez u kontaktu s drugima

SHARE

Otkako je Dom zdravlja Ljubuški počeo s najavljenim povećanjem broja usluga i pregleda nije bilo problema.

„Korisnici naših usluga poštivaju sva pravila i mjere koje smo propisali. Nije bilo nikakvih problema. Ljudi strpljivo čekaju na svoje preglede“, rekao je u današnjem izvještaju za Radio Ljubuški dr. Ivan Landeka, ravnatelj Doma zdravlja Ljubuški i član županijskog Stožera Civilne zaštite.

On se osvrnuo i na situaciju s trijažnim šatorima.

„Vidjeli smo jučer iz medija kako su uklonjeni šatori ispred SKB-a Mostar u kojima je vršena trijaža, pa su se i nama postavljali slični upiti, međutim, mi to nećemo još neko vrijeme raditi. Čak štoviše, prema neslužbenim informacijama, svaki bolesnik koji ide na preglede u SKB Mostar morati će imati popunjeno epidemiološko izvješće od svog liječnika iz doma zdravlja kao uvjet za odlazak na preglede u SKB Mostar. Time bi domovi zdravlja postali „vratari“ ulaska u zdravstveni sustav. Zamisao je dobra, pričekat ćemo službenu potvrdu svega ovoga i na vrijeme ćemo obavijestiti korisnike naših usluga“, objasnio je Landeka.

On je u današnjem izvještaju također napomenuo kako nije bilo problema niti s funkcioniranjem drugih službi u sastavu Civilne zaštite, a osvrnuo se i na situaciju s testiranjima.

„Vezano za testiranja koja provodimo ovih dana, svaki dan testiramo desetak naših sugrađana, najvećim dijelom djelatnika domova za starije i nemoćne osobe, zdravstvenih djelatnika te primarnih kontakata oboljelih osoba iz drugih sredina – svi do sada pristigli rezultati testiranja ovih dana su negativni, čekamo samo rezultate još jednog testa od jučer. Danas testiramo ukupno 10 osoba“, rekao je Landeka.

Govorio je i o problematici s putovanjima u Hrvatsku.

„Naše sugrađane je ovaj tjedan malo zbunila odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske jer se traži testiranje za svakog čovjeka koji ulazi u Hrvatsku. Mi još nismo dobili nikakvu službenu obavijest od nadležnih županijskih i federalnih službenih institucija oko toga koje bi bile naše obaveze i zadaci povodom ove odluke Republike Hrvatske. Zbog ograničenog broja testova mi vrlo teško možemo organizirati testiranja za sve putnike koji idu u Republiku Hrvatsku. Mislim da to u ovom trenutku nije izvedivo. Moramo misliti na bolesnike i njihove potrebe. Naravno ako je prema medicinskoj indikaciji potrebno testiranje na COVID-19 za odlazak u neki drugi klinički centar u Hrvatskoj ili bilo gdje drugo, to ćemo organizirati u najkraćem mogućem roku“, naglasio je Landeka.

On dodaje kako ovaj prvi val pandemije polako jenjava, ali naglašava da je virus još uvijek tu.

„Ako pogledate podatke podatke u Europskoj Uniji, broj umrlih u Velikoj Britaniji je tijekom jučerašnjeg dana premašio broj preminulih u Italiji. U Rusiji također pandemija uveliko hara, no ne trebamo ići tako daleko. Pratimo podatke iz drugog entiteta, odnosno iz Republike Srpske, gdje situacija još uvijek nije ni blizu pod kontrolom“, istaknuo je Landeka.

On je dodao kako prema podacima Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a u županiji službeno trenutno imamo 12 osoba koje se nisu oporavile od infekcije koronavirusom, odnosno još uvijek ih smatramo zaraženima.

„Što nas očekuje u narednom periodu, najesen, s novom sezonom gripe, to nitko danas ne može detaljno predvidjeti. Većina toga ovisi o brzini razvoja lijeka ili cjepiva za SARS-CoV-2 virus, ali naravno puno toga ovisi i o samom virusu , odnosno njegovim mutacijama. Cjepivo koje se razvije u SAD-u ne mora biti djelotvorno kod nas i obrnuto. Ostaje nam samo detaljno pratiti situaciju, a ono što može svatko od nas je biti oprezan u kontaktu s drugim osobama, nositi minimum osobne zaštite, biti na socijalnoj distanci i slično. Mislim da ćemo se morati na jedan duži period naučiti ponašati na ovaj način. To neće smanjiti širenje samo ove infekcije, nego i svih drugih, poglavito virusnih

 

Audio zapis poslušajte OVDJE.