Home Gospodarstvo Europska unija šalje 250 milijuna € pomoći, koja je ustvari kredit koji...

Europska unija šalje 250 milijuna € pomoći, koja je ustvari kredit koji ćemo vraćati 15 godina

SHARE

Veleposlanici Europske unije podržali su prijedlog Europske komisije o pružanju tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za deset država susjedstva kako bi im se pomoglo u suočavanju s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. 

– Države susjedstva naši su najbliži partneri, a sada više nego ikad, nužno je držati se zajedno i pokazati solidarnost u rješavanju ekonomskih i društvenih utjecaja te globalne krize – kazao je ministar financija Republike Hrvatske Zdravko Marić.

Financijska pomoć bit će osigurana u formi zajma pod vrlo povoljnim uvjetima. Tako je za Albaniju osigurano 180 milijuna eura, za Bosnu i Hercegovinu 250 milijuna eura, za Gruziju 150 milijuna eura, Jordanu 200 milijuna eura, Kosovu i Moldaviji po 100 milijuna eura, Crnoj Gori 60 milijuna, Republici Sjevernoj Makedoniji 160 milijuna, Tunisu 600 milijuna i Ukrajini 1,2 milijarde eura.

Sredstva su namijenjena za pomoć državama za borbu s neposrednim financijskim problemima nastalim kao posljedica izbijanja pandemije, navedeno je.

Zajedno s podrškom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sredstva će pomoći u povećanju makroekonomske stabilnosti i omogućavanju zaštite građana te ublažavanja negativnih socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

Sredstva će biti na raspolaganju dvanaest mjeseci i bit će isplaćena u dvije rate. Maksimalan prosječan rok otplate zajma bit će 15 godina. Pomoć će biti ovjerena memorandumom o razumijevanju koji će biti dogovoren između svake zemlje partnera i Komisije.

Odluku je potrebno da usvoje još i Europski parlament i Vijeće Evropske unije prije nego što bude mogla stupiti na snagu – piše Avaz.ba.