Home Vijesti Senzacionalan uspjeh: Dokazali smo djelovanje antitijela, na putu smo lijeka za COVID-19

Senzacionalan uspjeh: Dokazali smo djelovanje antitijela, na putu smo lijeka za COVID-19

SHARE

Prema pisanju njemačkog Braunschweiger-Zeitunga, znanstvenici iz tamošnjeg Helmholtz centra za infektivna istraživanje uspjeli su prepoznati antitijela koja sprečavaju novi koronavirus SARS-CoV-2 da uđe u stanicu.

– Ovo je jasan znanstveni proboj koji nam ukazuje da smo na pravom putu prema razvoju lijeka za COVID-19, rekao je prof. dr. sc. Luka Čičin-Šain, hrvatski znanstvenik koji radi u Helmholtz centru u Braunschweigu za te njemačke novine.

U ovom istraživanju prof. Čičin-Šain i kolege analizirali su više od šest tisuće antitijela od kojih 750 pokazuje reakciju na koronavirus što je preduvjet za uspješnu borbu protiv ovog patogena koji je uspio svijet staviti u karantenu. Sada se na antitijelima vrše dodatna istraživanja kako bi se jasnije utvrdila njihova učinkovitost. Cilj ovog istraživanja, navodi se dalje, nije cjepivo nego lijek kojim bi se liječilo pacijente s ozbiljnijim oblikom COVID-a-19.

– Princip kojim se vodimo je pasivna imunizacija. Učinak je trenutan, antitijela uklanjaju potencijal virusa, rekao je prof. dr. sc. Stefan Dubel s tehničkog sveučilišta u braunschweigu.

Potraga za najučinkovitijim antitijelom koje bi tako imalo i potencijal za razvoj lijeka trebala bi se nastaviti do sredine lipnja nakon. Znanstvenici se iz Braunschweiga nadaju kako će se prvi pacijenti njihovim lijekom tretirati već ujesen.