Home Gospodarstvo U Hrvatskoj poskupljuje gorivo: Ministar Vujanović pojasnio što to znači za BiH

U Hrvatskoj poskupljuje gorivo: Ministar Vujanović pojasnio što to znači za BiH

SHARE

Hrvatskoj se od danas najavljuje blago poskupljenje goriva, prenose tamošnji mediji navodeći da bi rezervoar benzina mogao biti skuplji za pet kuna (1,25 KM), dok će dizel najvjerojatnije zadržati istu cijenu. Zasad u Federaciji BiH nema takvih najava, rekao je za “Avaz” ministar trgovine FBiH Zlatan Vujanović. On je pojasnio da će sporazum OPEC+ o smanjenju proizvodnje nafte vjerojatno izazvati reakciju rafinerija, u smislu poskupljenja goriva.

– Hrvatska je najavila, a kod nas za sada refleksije nema – rekao je Vujanović, podsjetivši da BiH naftu kupuje od Hrvatske, ali da je FBiH dala maksimalan limit u smislu visine marže.  Povećanje rafinerijske cijene se može dogoditi u feninzima, pojasnio je Vujanović, napomenuvši da to određuju rafinerije.

– Mi, nažalost, 88 posto naftu uvozimo isključivo iz Srbije, Hrvatske i malo iz Slovenije. Nemamo rafinerije. Dakle, 100 posto je uvoz, samo ta tri najveća uvoznika dominiraju tržištem. Za sada nema povećanja, ali reakcija Hrvatske je vjerojatno zbog tog sporazuma OPEC+ – rekao je Vujanović.