Home Crna kronika Trojica pijanih policajaca pobjegla s mjesta nesreće i opirali se privođenju

Trojica pijanih policajaca pobjegla s mjesta nesreće i opirali se privođenju

SHARE

Trojica pijanih policajaca u srijedu su u 23.25 sati Passatom srušila dva prometna znaka u kružnom toku u Županji, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera, pobjegla s mjesta nesreće, opirala se privođenju te naposljetku završila na triježnjenju, odbivši kazati tko je vozio.

MUP nije izvijestio javnost

 

Policajci su bili izvan službe, a o njihovu prekršaju ni o mjestu nesreće nadležna policijska uprava ni Ministarstvo unutarnjih poslova nisu izvijestili javnost. Na naš je upit glasnogovornik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Dragoslav Živković potvrdio da su u bijegu s mjesta nesreće sudjelovala dvojica pripadnika osječke Specijalne jedinice policije, 27-godišnjak iz Strizivojne te njegov godinu mlađi kolega iz Privlake, odakle je i 29-godišnji policajac iz postaje granične policije u Vrbanji. S njima je u Passatu karavan đakovačkih registracijskih oznaka u vlasništvu oca jednog od policajaca bio još i 23-godišnjak iz Vinkovaca.

Sraz automobila i prometnih znakova – obavezno obilaženje s desne strane te zapreka na cesti – koji su zajedno s naplatkom kotača s vozila ostali ležati na asfaltu na nesreću je “veselih” policajaca uočila patrola. Zato su putnike i automobil pronašli vrlo brzo, na obližnjoj benzinskoj crpki, odakle su ih i “pokupili”. Međutim, dolaskom u postaju, najstariji od policajaca izvan službe počeo je vrijeđati kolege, zbog čega je naposljetku dobio optužni prijedlog zbog omalovažavanja službene osobe. Prijavljen je po odredbi Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira kojom je za vrijeđanje i omalovažavanje službene osobe koja je na dužnosti predviđena u težem slučaju kazna do 30 dana zatvora, a u blažem novčana sankcija u iznosu od 50 do 200 njemačkih maraka. Budući da je osnova za plaćanje kazne preračun odavna nepostojeće u domaću valutu, uzima se u obzir tečaj po kojemu je 1 DEM = 1,95 EUR, što se potom preračunava u kune po srednjem tečaju Hrvatske narodne banke.

Za omalovažavanje kolege prijavljeni pripadnik Specijalne policije jedini je odbio alkotest. Drugi je “specijalac” napuhao 1,44 promila, dok je granični policajac imao 1,10 promila alkohola u krvi. Od alkotestiranih, s 0,55 promila civil je bio najtrezniji.

Završili na triježnjenju

Glasnogovornik Živković potvrdio je da rušitelji prometnih znakova nikako nisu htjeli reći tko je vozio pa je tako naknadno utvrđeno da je za upravljačem bio 26-godišnjak iz Specijalne policije koji je “izgubio nadzor nad upravljačem”. S obzirom na to da je pri gubitku nadzora uspio srušiti dva prometna znaka postavljena nedaleko jedan od drugoga, nije teško zaključiti da je u kružni tok uletio stisnute papučice gasa. Jedna od metoda na koji način policija može utvrditi tko je vozio jest, na primjer, uzimanje otisaka prstiju s volana, no glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske nije nam mogao odgovoriti koja se koristila u ovom slučaju. Pijani vozač naposljetku je dobio optužni prijedlog zbog toga što je prouzročio prometnu nesreću te pobjegao.

Kako bi se poštovale mjere socijalne distance, ali i kapaciteti jedinice za trežnjenje, vesela četvorka koja se očito vraćala iz provoda odvedena je na dvije lokacije, da se razbistri. Tako su dvojica završila u postaji u Županji, a dvojica u sjedištu Policijske uprave u Vinkovcima. Bistrih su glava pušteni kućama sutradan.

Za svu trojicu policajaca koji su sudjelovali u prometnoj nesreći u Županji preispitat će se njihova disciplinska odgovornost. Utvrdi li se ona, kazne koje im slijede mogu biti od ustege na plaći do gubitka posla.