Home Vijesti HNŽ: Najviše radnih mjesta izgubljeno u oblasti turizma, propala predsezona

HNŽ: Najviše radnih mjesta izgubljeno u oblasti turizma, propala predsezona

SHARE
Jonathan Paredes of Mexico dives from the 27 metre platform on Stari Most during the final competition day of the sixth stop at the Red Bull Cliff Diving World Series in Mostar, Bosnia and Herzegovina on September 8, 2018.

Sektor turizma doživio je najteži udarac u pandemiji koronavirusa, kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini, i najviše radnih mjesta izgubljeno je u toj oblasti.

Kako bi se turistička djelatnost pokrenula s mrtve točke spominje se mogućnost uvođenja cestovnih koridora, covid-putovnica, zračnih mostova, ali, zapravo, još nitko ne zna kako će izgledati turistička sezona u 2020. godini i hoće li je uopće biti.

U razgovoru za Fenu stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Ramiz Bašić kazao je kako je predsezona trajno izgubljena, a turistički djelatnici nadaju se kakvom-takvom oporavku nakon 1. lipnja.

  • Za ovu godinu možemo reći da je predsezona trajno izgubljena. U razdoblju od siječnja do travnja 2020. godine u HNŽ-u je ostvareno 22 posto od ukupnih rezultata za prošlu godinu, što se tiče broja dolazaka i noćenja to je oko jedne petine prošlogodišnjih rezultata – kazao je Bašić.

Okrenuti se domaćim turistima

Kada su u pitanu procjene pada broja noćenja i dolazaka u HNŽ-u za ovu godinu, Bašić je istaknuo kako u ovom trenutku nitko ne može dati pouzdanu brojku. Sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, ali i o tome hoće li od 1. lipnja granice u zemljama Europske unije (EU) biti otvorene te hoće li se ponovo dozvoliti zračni pomet, dodao je.

  • Oporavak ovisi od toga hoće li se uspostaviti najavljeni cestovni koridori sa zemljama EU o kojima se trenutno razgovara, hoće li se uvesti zračni mostovi i “covid-putovnica” kojom bi se omogućavalo putovanje “od kuće do destinacije”. To su sve pitanja na koja sada nemamo odgovor, a od njih ovisi hoćemo li u srpnju i kolovozu ostvariti neki rezultati – kazao je.

Ponovio je kako u konačnici sve ovisi o epidemiološkoj situaciji, kako kod nas, tako i u Europi.