Home Društvo Obilježena 27. godišnjica smrti Zvonimira Čuvala

Obilježena 27. godišnjica smrti Zvonimira Čuvala

SHARE

Danas je svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv. Paškala u Vitini, koju je predvodio fra Petar Ljubičić, obilježena 27. godišnjica smrti Zvonimira Čuvala, zapovjednika IV. Radiško – probojske satnije, bojnika I. bojne koja nakon njegove smrti nosi njegovo ime.

Poslije svete mise na mjesnom groblju u Donjem Proboju položeni su vijenci, zapaljene svijeće i održana prigodna molitva na grobu pokojnog Zvonimira.

Vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji pokojnog Zvonimira, rodbina i prijatelji, suborci, predstavnici grada Ljubuškog i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Ljubuškog.

Zvonimir Čuvalo (+11.5.1993. – 11.5.2020.)

Obiteljski čovjek, otac četvoro malodobne djece, iskreni domoljub. Upravo takvi, bili su prijeko potrebni kao vođe, primjeri i kao uzori. Nakon nekog vremena preuzima zapovjedanje 1. bojnom 4. brigade Stjepan Radić iz Ljubuškog.

Pripadnici 51. Domobranske pukovnije “Stjepan Radić” iz Ljubuškog dugo će pamtiti bojnika Zvonimira Čuvala. Po dobru, dakako. Dijete tvrdog hercegovačkog krša, uzoran sin, suprug, otac. Nesebičan prijatelj, iznimno hrabar vojnik. Zapovjednik za primjer.

S malo riječi, djelom i nizom sjajnih akcija on se pretvara u okamenjeni stećak,postaje onaj s poskokom u njedrima i liježe na zemlju sanjajući slobodu.

O pogibelji nije razmišljao, nije imao kada. Previše je čeznuo za slobodom svojega naroda da bi mogao misliti na prepreke. Tužna vijest praćena nevjericom stigla je iz Mostara, 11.svibnja 1993.godine, kada su stolni grad hercegovačkih Hrvata pretvorio u uragan vatre i čelika. Zvonimir Čuvalo je poginuo onako kako je i živio. Junački i časno.

Tisuće suboraca, prijatelja, žitelja cijele Hercegovine ispratilo je Zvonimira na vječni počinak na malom groblju u rodnom Proboju kraj Ljubuškog. Takav veličanstven oproštaj zasigurno je i zaslužio, zapisali su kroničari tih događanja.

Ostavio je iza sebe suprugu i četvero djece. U svemu tome supruga Nada se pokazala hrabrom kršćanskom ženom, koja je znala ponijeti svoj križ uz kršćanski odgoj svoje djece. Zvonimir će njima biti na čast i ponos, a svima koji su ga poznavali divno sjećanje.

Za uzorno domoljublje,bojevanje za svoj narod, čovječnost i svoju plemenitost posmrtno je promaknut u čin pukovnika. Njega su resili: vješto i hrabro ponašanje, domoljublje, čovječnost i očinsko ponašanje prema sudrugovima i druge kvalitete.

Pokojni Zvonimir Čuvalo bio je zapovjednik IV. Radiško-Probojske satnije, nakon toga bojnik I bojne, posthumno pukovnik, a Radiško – probojska satnija nakon njegove smrti nosi njegovo ime, a kasnije i bojna.

Predsjednik Republike i Vrhovni zapovjednik OSH, Vrhovnik dr. Franjo Tuđman donio je odluku 1995. kojom se odlikuje ( 275 ČUVALO ZVONIMIR NIKOLA 2504955152730 ) Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.