Home Zanimljivosti Okupila se rodbina radi nasljedstva pa Brač postao žarištem koronavirusa

Okupila se rodbina radi nasljedstva pa Brač postao žarištem koronavirusa

SHARE
U Nerežišćima na Braču u subotu su epidemiolozi nastavili s uzimanjem uzoraka za testiranje na koronavirus.

Razgovarajući s Bračanima, Večernji.hr doznaje kako su među 22 COVID-19 pozitivna otočanina automehaničar kod kojega polovica Brača popravlja svoja vozila, prodavačica u jednome mjesnom dućanu, trener sportskog kluba, zaposlenica najveće tvornice na otoku i još brojni drugi Bračani.

Stoga ne začuđuje zabrinutost i strepnja koja je zahvatila otok.

Prvi kod kojega je dijagnosticirana zaraza koronavirusom stariji je čovjek iz Nerežišća koji je sredinom travnja bio hospitaliziran u splitskoj bolnici.

Tko je taj čovjek koji je prešao osamdesetu godinu, koji je bolestan i gotovo nepokretan, a koji je, i ne znajući da je inficiran i ne izlazeći iz kuće, uspio zaraziti toliko ljudi i biti u kontaktu s njih najmanje 37, koliko ih je u prvom valu testirano na koronavirus?

Cijeli život živi u Nerežišćima. Nije se ženio, stari je momak, do prije koju godinu živio je s bratom, koji je također bio samac, ali je umro. Otad je sam. On je pastir, bavi se ovcama i kozama, ima stado, pašnjake, cijelog života vrijedno radi. Djece nema, ali ima veliku obitelj, dvije sestre i brata, petero nećaka i svi imaju svoje obitelji. Donedavno je bio vitalan.

Kada se vratio iz splitske bolnice, gdje je bio tjedan dana na Odjelu kardiologije zbog problema sa srcem, više nije mogao sam ni hodati, imao je hodalicu i trebala mu je pomoć. Nećaci i njihove supruge, nećakinje i ostala rodbina izmjenjivali su se u njegovoj kući i dolazili ga njegovati. Oni imaju svoje poslove i svi imaju obitelji. Nitko nije mogao na sebe preuzeti brigu za strica pa su tako svi dolazili, govori jedan prijatelj obitelji.

Naglašava kako čovjek nije znao da je bolestan i nitko ga ne krivi, kao ni članove njegove obitelji, uže i šire, koji su se zarazili dok su ga posjećivali i njegovali.

Bolesnik za kojeg sumnjaju da je nulti pacijent bio je zbog problema sa srcem hospitaliziran u splitskom KBC-u od 11. do 17. travnja. Nije testiran kada je pušten kući jer nije imao simptome zaraze. Bio je na kućnoj njezi i čekao mjesto u Domu za stare i nemoćne u Supetru.

Prije no što je otišao u dom, a tada se još nije znalo da ima koronu, prošle subote pozvao je sve svoje nećake i nećakinje jer se na neki način htio s njima pozdraviti. Ja točno ne znam, ali govori se i kako ih je sve pozvao i kako bi im rekao što će kome ostaviti jer je stekao dosta toga u životu. U svakom slučaju, nakon toga otišao je u dom u Supetru.

Srećom, sad su pravila da mora biti izoliran 15 dana i tamo je otkriveno da je pozitivan na COVID-19. Sutradan je utvrđeno da je pozitivna i njegova susjeda iz Nerežišća, također starija žena. Oni su oboje sada na Križinama, u COVID-19 ambulanti. Onda je u petak krenula lavina. Otkrilo se da mu je pozitivan nećak, žena mu, njihov sin koji je trenirao u Supetru, a pozitivan je i trener čija žena radi u Supetru pa je neki dan vozio na posao nju i gradonačelnicu, koja je sad u samoizolaciji. Pozitivna je i nećakinja iz Bola koja radi u Postirama. Nismo mogli vjerovati što se ovo događa. Brzinom svjetlosti se širi! Danas u Nerežišćima uzimaju novih 40 uzoraka, doznaje Večernji od sugovornika.

Dodaje da na otoku nije bilo nepridržavanja mjera iako su se posljednjih dana i oni malo opustili nadajući se kako se u ponedjeljak vraćaju u normalu, kao i svi drugi u Hrvatskoj.

Počeli su se pripremati štekati, čistiti poslovni prostori, ljudi su živnuli i ovo zaista nitko nije očekivao. Sada nas ponovno čekaju propusnice za kretanje po otoku, zatvaranje, distanca… Atmosfera je nikakva. U ovoj nevolji jedino je dobro što janjetine imamo u izobilju i nemamo je za koga čuvati, poručuje sugovornik s Brača.

Za Brač je uvedena zabrana napuštanja mjesta prebivališta i otoka za idućih 14 dana, odnosno mjere koje su vrijedile do 27. travnja, što je korak od karantene.