Home Zanimljivosti Koliko su potrošačka prava ugrožena u kaosu izazvanom panedemijom virusa korona?

Koliko su potrošačka prava ugrožena u kaosu izazvanom panedemijom virusa korona?

SHARE

Pandemijom COVID-19 na prvom mjestu ugroženo je opće zdravlje. I dok smo svi mi pokušali da se zaštitimo i snađemo sa svime što se događa, okruženje oko nas se naprasno promijenilo.

Svaki odlazak u kupovinu predstavljao je svojevrsno izlaganje riziku, čak iako se poštuju sva pravila distance, određeni kontakt bio je neminovan. Ipak, veliki trgovački lanci i odgovorni prodavači promptno su reagirali da zaštite i svoje radnike, radnike na kasama, prodavače, šefove smjena… Ipak nisu svi tako odgovorni.

Uz ogromnu odgovornost i solidarnost na jednoj strani, na drugoj kao potpuna krajnost procvjetala je zloupotreba i neodgovornost. Jedan od prvih Pandorinih kutija koja se pandemijom otvorila je šverc. Šverceri nisu časili ni časa, pa su već u prvim danima bili aktivni i izašli s čitavom paletom neprovjerenih i nelegalnih proizvoda. Na crnom tržištu više nije popularna samo visokotarifna roba, nego i ona i esencijalna kao što su lijekovi i medicinska oprema, ali i svakodnevno neophodna kao što su hrana, garderoba, cigarete.

Kvaliteta robe koja se prodaje na crnom tržištu je problem broj jedan. Kada potrošači kupuju i koriste robu s crnog tržišta, izlažu se povećanom riziku. Ovo je naročito istinito kada se radi o nelegalnoj robi kao što su lijekovi, duhan i duhanski proizvodi, alkohol, i hrana. Isto tako, kupci ovakvih proizvoda doprinose i ilegalnom lovu, ribolovu, te višim razinama zagađenja uzrokovanog razblaženim gorivom. Osim toga, potpuno je suvišno govoriti o tome koliko osnovne higijenske mjere i mjere preporučene distance mogu ispoštovati ako se upustite u pustolovinu zvanu nabavka robe iz ilegalnih kanala. Kao potrošaču, kupcu svako vaše pravo je apsolutno poništeno, a kao pojedincu rizik za vaše psihičko i fizičko zdravlje je ogromno.

Koliko su podaci alarmantni, najbolje pokazuje činjenicada je procenat krivotvorenih lijekovi čak 10% od svih lijekova na svijetu. Globalna ilegalna trgovina duhanom i duhanskim proizvodima je viša od 35 milijardi US dolara godišnje, uzrokujući gubitak u naplati poreza između 40-50 milijardi US dolara. U BiH, prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, prije pojave virusa korona, odnosno tijekom prošle godine, ilegalna trgovina duhanskim proizvodima iznosila je 40% cjelokupnog tržišta duhana.

Pandemija koronavirusa otvorila je i vrata za online prodaju švercane i sumnjive robe, a liberalniji uzusi koji vladaju u tom području su plodno tlo za švercere svih vrsta roba. Povećana internet trgovina, naročito u doba koronavirusa, također doprinosi većoj izloženosti potrošača nekvalitetnim i nezdravim proizvodima. To je dodatan razlog zašto je bitno dodatno osnažiti institute zaštite potrošača, i uspostaviti osiguravajuće mehanizme koji će spriječiti kupovinu takve robe, ali i zaštiti potrošače od novih rizika kojima su izloženi koristeći online trgovinu.

Lična sigurnost i poštovanje zakona trebaju biti na prvom mjestu. Jer u jednom ovako izazovnom periodu koji je za nama, ali i ispred nas, naša sigurnost i zdravstvena, ali i potrošačka, kao kupca treba da bude apsolutni prioritet.