Home Vijesti Možete slobodno u Hrvatsku, ali na povratku…

Možete slobodno u Hrvatsku, ali na povratku…

SHARE

Hrvatska se gotovo potpuno otvorila za strance, i to samo u jednom danu. Za razliku od državljana EU i državljana nekih trećih zemalja – ponajprije BiH i Srbije – koji mogu slobodno u Hrvatsku ako ovdje žele provesti vikend ili dulji odmor ili doći na poslovni sastanak te zbog obiteljskih razloga, hrvatski državljani ne mogu nikamo bez mjere samoizolacije na odredištu ili čak bez potvrde o tome da su zdravi.

Dogovor Hrvatske i Slovenije

No Hrvatska sada očekuje od drugih država da joj vrate istom mjerom i da i mi možemo slobodno putovati. Ali do jučer poslijepodneva ni jedan takav dogovor nije bio postignut.

– Vrlo je jasno – može se doći u hotel, kamp, privatni smještaj, u restoranima se može jesti i unutra i vani. Može se uzeti brod u najam i otići na jedrenje, marine su otvorene. Hrvatska od danas diše turistički – kazao je jučer ministar Gari Cappelli.

– O ulasku u Hrvatsku na graničnim prijelazima odlučuje granična policija, sukladno napucima i propisanim epidemiološkim mjerama – objasnio je ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Na pitanje je li plaćeni apartman ili hotel u Hrvatskoj dovoljan razlog za ulazak u zemlju, Božinović je rekao: – Naravno, uz pridržavanje svih mjera koje će na granici dobiti u pisanom obliku. Prema našim informacijama, svi koji ulaze u Hrvatsku na graničnom prijelazu ostavljaju te lefonski broj.

U nešto više od 24 sata otkako je Hrvatska prva u EU započela s popuštanjem mjera pri ulasku, državnu je granicu prešlo 667 stranih državljana. Najviše ih je došlo iz Slovenije (285), zatim Austrije (23) te Italije, Češke i Njemačke.

Što se tiče dolazaka iz trećih zemalja, došlo je 60 osoba – 44 iz Bosne i Hercegovine te 16 iz Srbije – a razlozi njihova dolaska su obiteljske prirode. No stranci koji se vraćaju u svoje zemlje nakon boravka u Hrvatskoj imaju problema pri dolasku kući jer moraju u samoizolaciju.

U Sloveniji ona traje sedam dana, dok je u Austriji četrnaest. U toj državi svi stranci koji ulaze na njezin teritorij moraju predočiti test da nisu zaraženi koronavirusom. Zbog pritisaka javnosti Slovenija možda i popusti, barem u odnosu na povratnike iz Hrvatske. Konzularni odjel slovenskog ministarstva vanjskih poslova zasut je telefonskim pozivima onih koji što prije žele u Hrvatsku, osobito vlasnika nekretnina, plovila i kamp-prikolica. Slovenska strana razmišlja o mogućnosti da se onima koji idu u Hrvatsku preko vikenda u svoje nekretnine može dopustiti da nakon povratku ne moraju u samoizolaciju ili karantenu, objasnio je jučer slovenski glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin. On je hrvatsku odluku o dopuštanju ulaska slovenskim državljanima ocijenio kao dobrodošlu političku poruku hrvatske strane. No upozorio je da ona još nije operativna jer treba postići dogovor dvaju nacionalnih zavoda za javno zdravlje i dviju policija.

– Do toga bi moglo doći vrlo brzo, pa je bolje s putovanjem koji dan pričekati – rekao je Kacin. Pod kojim uvjetima bi se mogao dopustiti ulazak i izlazak preko granice, dogovarat će se na razini ministara, objasnio je nakon dovršetka telekonferencije sa slovenskim kolegama ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

 

U EU sve više protiv bilaterale

O turizmu razmišljaju i u Europskoj komisiji. U dokumentu koji će Komisija objaviti sutra stoji kako vaučeri za otkazana putovanja moraju biti zaštićeni od nesolventnosti davatelja, a EU mora koordinirano uklanjati restrikcije na unutarnjima granicama kako bi se spasilo turističko ljeto. U EU su sve jači glasovi protiv parcijalnih rješenja i bilateralnih dogovora između država. Kako je rekao Manfred Weber iz Europske pučke stranke, mora se osigurati da putuju svi građani Unije.

– Bilateralni turistički dogovori, kao oni o kojima se razgovara između Njemačke i Hrvatske, ne smiju biti dopušteni – rekao je za Bild referirajući se na intervju premijera Andreja Plenkovića od prošlog tjedna za politico.eu u kojem je kazao kako je na razini Europskog vijeća pokrenuo inicijativu da se omoguće putovanja i da Hrvatska nastoji postići bilateralne sporazume s državama u kojima je virus manje ili više pobijeđen, kao što su Slovenija, Češka, Austrija i Njemačka.

Do kraja 2020. očekuje se 30% lanjskog turističkog prometa

Nakon otvaranja kafića i restorana sljedeći je korak u revitalizaciji turizma, smatra ministar Gari Cappelli, izrada međunarodnih procesa i otvaranja granica za ulazak stranih gostiju. Očekuje da se uskoro na razini Europske unije uvede zajednički Protokol za putovanja s međusobno usklađenim propisima, ali i da se po potrebi pojedine zemlje dogovaraju bilateralno.

Šef HTZ-a Kristjan Staničić otkriva, pak, da su povratne informacije od naših najvećih inozemnih partnera, agencija i turoperatora, ohrabrujuće.

“Polovina Nizozemaca svoj cijeli regres planira potrošiti na putovanja izvan zemlje. Najveći njemački turoperatori zainteresirani su za uspostavu redovnih i charter letova kako bi maksimalno ublažili gubitke, a prednost Hrvatske je svakako imidž zdravstveno sigurne turističke destinacije.”

Dosad je hrvatski turizam izgubio 74 posto gostiju u odnosu na isto razdoblje 2019., a do kraja 2020. očekuje se 30 posto lanjskog turističkog prometa, piše Vecernji list