Home Vijesti Što se to događa u Njemačkoj? Preko noći se utrostručio broj zaraženih...

Što se to događa u Njemačkoj? Preko noći se utrostručio broj zaraženih koronavirusom, sve oči uprte su statistiku

SHARE

Njemačka je prošli tjedan donijela nova pravila za popuštanje epidemioloških restrikcija, a nakon toga počelo se događati on što nipošto nisu željeli – broj zaraženih SARS-CoV-2 virusom naglo je skočio.

U zadnja 24 sata broj inficiranih čak se utrostručio i sad se već sa zabrinutošću prati što se zbiva.

Virus je prošli tjedan nanovo buknuo u tri njemačke pokrajine, koje su nakon toga odlučile dijelom vratiti stare mjere protiv širenja zaraze.

Prema najnovijim podacima vodeće njemačke zdravstvene institucije za borbu protiv COVID-19, epidemiološkog Instituta „Robert Koch“, broj novozaraženih u Njemačkoj skočio je za 933 slučaja. Dan ranije u zemlji je zabilježeno 357 novooboljelih. U jednom danu preminulo je 116 osoba, čime se ukupan broj umrlih od koronavirusne infekcije popeo na 7.533.

Dio njemačkih medija tumači kako je do ovako naglog skoka vjerojatno došlo zbog kašnjenja izvješća tijekom vikenda, pa se broj zaraženih s ponedjeljka prelio na utorak. Situacija će biti jasnija nakon što se vidi krivulja oboljelih kroz nekoliko idućih dana.

Popuštanje mjera u Njemačkoj počelo je 20. travnja, a prošli tjedan krenulo je novo ‘otključavanje’ u kojem se postupno ukida dio preostalih restrikcija. O brzini i obimu ukidanja odlučuju same savezne pokrajine. Osim koncerata i drugih velikih skupova ostalo se pomalo vraća u normalu ili kako je sad točnije reći – ‘novo normalno’. Nakon dvomjesečnog prekida i Njemačka nogometna liga odlučila je nastaviti prvenstvo prve i druge lige od 16. svibnja. Momčadi su sada u obaveznoj sedmodnevnoj karanteni nakon što su testirani na koronavirus, a sve kako bi se smanjio rizik zaraze prije nego počnu igrati utakmice prvenstva pred praznim tribinama.

INSTITUT UPOZORAVA NA OPREZ

Institut „Robert Koch“ već je koncem prošlog tjedna upozorio kako se proteklih dana povećala stopa reprodukcije koronavirusa, tzv. broj R. U nedjelju, 10. svibnja, broj R je bio 1,13, što znači da svaki oboljeli zarazi još 1,13 drugih ljudi.

Sredinom prošlog tjedna, taj je broj bio 0,65, a prije toga zadržavao se na vrijednosti između 0,7 i 0,8,. Povećanje broja R zabrinjavajuće je jer sugerira da bi broj zaraženih mogao početi rasti.

“Zbog povećanja procijenjene R-vrijednosti nužno je sljedećih nekoliko dana vrlo oprezno pratiti razvoj – poručili su s Instituta. Objasnili su kako nemaju dovoljno podataka da bi sa sigurnošću mogli ustvrditi kako je povećanje broja R povezano s otvaranjem njemačkog društva. Institut napominje da je prerano govoriti o novom valu, zbog statističkih neizvjesnosti.

JUŽNA KOREJA: ZARAZA U NOĆNIM KLUBOVIMA

Ne raste stopa oboljelih samo u Njemačkoj nakon ‘otključavanja’, i Južna Koreja, zemlja koja se smatrala globalnim modelom za efikasno obuzdavanje širenja zaraze koronavirusom, ovaj je tjedan zabilježila najveći porast u broju novozaraženih u više od mjesec dana.

Dogodilo se to nakon pojave novih žarišta u noćnim klubovima u četvrti Itaewon u južnokorejskoj prijestolnici, Seulu gdje se zarazila 101 osoba.

Posjetitelji klubova na ulazu su morali ostaviti svoja imena i kontakt brojeve. Bila je to jedna od smjernica za ublažavanje mjera koje su krenule 19. travnja zajedno s nošenjem maski i korištenjem sredstava za dezinfekciju ruku. Zbog ove situacije vlasti su odlučile odgoditi ponovno otvaranje škola koje je bilo planirano za ovaj tjedan, piše Slobodna Dalmacija