Home Društvo Izmišljene epidemije – milijarde dolara profita

Izmišljene epidemije – milijarde dolara profita

SHARE

Kada je američka novinarka Celia Farber hrabro objavila, u časopisu Harper’s Magazine (mart 2006.) članak „Izvan kontrole – AIDS i korupcija medicinske nauke“, neki čitaoci su vjerovatno pokušali da se uvjere da je „korupcija“ izolovan slučaj. To je veoma daleko od istine što je tako dobro dokumentovano u ovoj knjizi Engelbrechta i Kohnlein-a. To je samo vrh ledenog brijega.

Piše: Z Milić / Logicno.com

Korupcija u istraživanju je raširena pojava koja se trenutno nalazi u mnogim glavnim, navodno zaraznim zdravstvenim problemima, u rasponu od AIDS-a do hepatitisa C, spongiformne encefalopatije goveda (BSE ili „bolest ludih krava“), SARS-a, ptičjeg gripa i trenutnih praksi vakcinacije (humani papiloma virus ili Vakcinacija protiv HPV-a).

U istraživanju svih ovih šest različitih javnih zdravstvenih pitanja, naučna istraživanja virusa (ili priona u slučaju BSE) skliznula su na pogrešan trag u osnovi istim sistematskim putem. Taj put uvijek uključuje nekoliko ključnih koraka: pronalazak rizika od katastrofalne epidemije, inkriminiranje neuhvatljivog patogena, ignorisanje alternativnih toksičnih uzroka, manipulacija epidemiologijom sa neprovjerljivim brojevima kako bi se maksimizirala lažna percepcija neposredne katastrofe i obećavajući spas vakcinama.

Ovo garantuje velike finansijske prinose. Ali kako je moguće sve ovo postići? Jednostavno oslanjajući se na najmoćniji aktivator ljudskog procesa donošenja odluka, tj. STRAH!

NISMO SVJEDOCI VIRUSNIH EPIDEMIJA; SVJEDOCI SMO EPIDEMIJE STRAHA

I mediji i farmaceutska industrija nose većinu odgovornosti za pojačavanje strahova, strahova koji se, slučajno, događaju tako da uvijek zapale fantastično profitabilne poslove. Hipoteze istraživanja koje pokrivaju ove oblasti istraživanja virusa praktično nikada nisu naučno verifikovane odgovarajućim kontrolama. Umjesto toga, oni su uspostavljeni „konsenzusom“. To se potom brzo preoblikuje u dogmu, koju efikasno na kvazireligijski način nastavljaju mediji, uključujući osiguravanje da finansiranje istraživanja bude ograničeno na projekte koji podržavaju dogmu, isključujući istraživanje alternativnih hipoteza.

Važno sredstvo za sprječavanje glasova neslaganja u debati je cenzura na različitim nivoima, od popularnih medija do naučnih publikacija.

Nismo dobro naučili iz prošlih iskustava. I dalje postoje brojna neodgovorena pitanja o uzrocima španske epidemije gripa 1918. godine i ulozi virusa u poliologu poslije Drugog svjetskog rata (neurotoksičnost DDT-a?). Ove moderne epidemije trebalo bi da nam otvore um za kritičnije analize. Paster i Koch su čvrsto konstruisali razumijevanje infekcije primjenjive na mnoge bakterijske, zarazne bolesti. Ali to je bilo prije nego što su prvi virusi zaista otkriveni. Prenošenje principa bakterijskih infekcija virusima bilo je, naravno, vrlo primamljivo, ali to nije trebalo učiniti bez davanja paralelne pažnje nebrojenim faktorima rizika u našem toksičnom okruženju; na toksičnost mnogih lijekova i na neke nutritivne nedostatke.

Istraživanje raka imalo je slične probleme. Hipoteza da bi rak mogao da bude izazvan virusima formulisana je 1903. godine, prije više od jednog vijeka. Ni danas to nije ubjedljivo dokazano. Većina eksperimentalnih laboratorijskih istraživanja lovaca na viruse zasnivala se na upotrebi uzgojenih miševa, uzgoj koji podrazumijeva potpuno neprirodnu genetsku pozadinu. Da li su ovi miševi bili odgovarajući modeli za proučavanje raka kod čovjeka? Tačno, ovi miševi su omogućili izolaciju i prečišćavanje „RNA tumorskih virusa“, kasnije preimenovanih u „retrovirusi“ i dobro ih je karakterisala elektronska mikroskopija.

Ali da li su ove virusne čestice jednostavno povezane s mišjim tumorima ili su zaista krivac zloćudne transformacije? Da li su te čestice stvarne egzogene infektivne čestice ili endogeni defektni virusi skriveni u našim hromozomima? Pitanje je i dalje diskutabilno.

Ono što je sigurno je da virusne čestice slične onima koje su lako prepoznate kod kanceroznih i leukemičnih miševa nikada nisu viđene niti izolovane kod karcinoma kod ljudi. Miševi i ljudi…

Međutim, do trenutka kada je ovo postalo jasno, krajem 1960-ih godina virusna onkologija je postigla dogmatičan, kvazireligijski status. Ako virusne čestice ne mogu da se primijete elektronskom mikroskopijom kod humanih karcinoma, problem je bio sa elektronskom mikroskopijom, a ne sa dogmom virusne onkologije! U to je vrijeme molekularna biologija zauzimala potpuno dominantno mjesto u virusnim istraživanjima.

Stoga su pronađeni “molekularni markeri” za retroviruse (na primjer reverzna transkriptaza) i najpogodnije zamijene za odsutne virusne čestice, u nadi da će spasiti centralnu dogmu virusne onkologije. Ovo je omogućilo da virusna hipoteza preživi još deset godina, sve do kasnih 1970-ih, uz sve veću izdašnu podršku agencija za finansiranje i farmaceutskih kompanija. Međutim, do 1980. neuspjeh ove linije istraživanja postao je neugodno očigledan, a zatvaranje nekih laboratorija za viral onkologiju bilo je neizbježno, ali …

Ali šta? Istraživanje raka virusa srušilo bi se, ali je 1981. godine ljekar iz Los Angelesa opisao pet slučajeva teškog imunog deficita, među homoseksualnim muškarcima koji su takođe koristili amil nitrit, svi su zloupotrebljavali druge lijekove, zloupotrebljavali antibiotike, i vjerovatno patili od neuhranjenosti i seksualno prenosivih bolesti. Bilo bi logično pretpostaviti da su ovi teški slučajevi deficita imuniteta imali višestruko toksično porijeklo. To bi značilo inkriminaciju životnog stila ovih pacijenata …

Nažalost, takva diskriminacija je, politički, bila potpuno neprihvatljiva. Stoga je trebalo pronaći drugu hipotezu – ovi pacijenti su patili od zarazne bolesti uzrokovane novim … retrovirusom! Naučni podaci u prilog ovoj hipotezi nedostaju i, nevjerovatno je, da još uvijek potpuno nedostaju. To nije bilo važno, a momentalni i strastveni interes istraživača i institucija za otkrivanje raka je odmah buknuo. Ovo je bio spas za virusne laboratorije u kojima je AIDS sada, gotovo preko noći, postao glavni fokus istraživanja. Dobilo je veliku finansijsku podršku Big Pharma-a, više budžeta za CDC i NIH, i niko se nije morao brinuti o životnom stilu pacijenata koji su odjednom postali nevine žrtve ovog užasnog virusa, ubrzo označenog kao HIV.

Dvadeset i pet godina kasnije, hipoteza o HIV / AIDS-u totalno nije uspjela da postigne tri glavna cilja uprkos ogromnom finansiranju istraživanja isključivo usmjerenim na projekte zasnovane na tome. Nikada nije pronađen lijek protiv AIDS-a; nikada nisu postavljena provjerljiva epidemiološka predviđanja; i nikad nije uspješno pripremljena nijedna vakcina protiv HIV-a. Umjesto toga, visokootrovni (ali ne ljekoviti) lijekovi su najodgovornije korišćeni, sa čestim, smrtonosnim nuspojavama. Ipak, elektronskom mikroskopijom u krvi pacijenata za koje se pretpostavlja da imaju veliko virusno opterećenje nije primijećena nijedna čestica HIV-a! Pa šta? Sve najvažnije novine i časopisi prikazali su atraktivne kompjuterizovane, šarene slike HIV-a koje sve potiču iz laboratorijskih ćelijskih kultura, ali nikada ni od jednog jedinog pacijenta oboljelog od AIDS-a. Uprkos ovom zapanjujućem propustu, dogma o HIV / AIDS-u još uvijek je čvrsto ukorijenjena. Desetine hiljada istraživača i stotine velikih farmaceutskih kompanija nastavljaju da ostvaruju ogromne profite na osnovu hipoteze o HIV-u. A nijedan pacijent sa AIDS-om nikada nije izliječen …

Da, HIV / AIDS je simbol korupcije u istraživanju virusa koji je izvanredno i tragično dokumentovan u ovoj knjizi.

Istraživački programi o hepatitisu C, BSE, SARS-u, ptičjem gripu i trenutnim politikama vakcinacije razvijali su se po istoj logici, kao i maksimiziranje finansijskog profita. Kad god pokušamo da razumijemo kako se preporučuju neke vrlo upitne terapijske politike na najvišim nivoima vlasti u javnom zdravstvu (SZO, CDC, RKI itd.), Često otkrivamo ili sramotne sukobe interesa, ili nedostatak suštinskih eksperimenata kontrole, i uvijek strogo odbacivanje bilo kakve otvorene rasprave sa autoritativnim naučnicima koji predstavljaju disidentske poglede na patološke procese.

Manipulacije statistika, falsifikovanja kliničkih ispitivanja, sklanjanje testova toksičnosti za lijekove su više puta dokumentovane. Sve je brzo zataškano, a ništa do sada nije uspjelo da poremeti ciničnu logiku današnjeg poslovanja sa istraživanjem virusa.

Zataškavanje neurotoksičnosti žive koja sadrži konzervans timerosal kao vrlo vjerovatan uzrok autizma kod vakcinisane djece očigledno je dostiglo najviše nivoe američke vladavine …

Virus Mania je socijalna bolest našeg visoko razvijenog društva. Da bi se izliječilo, potrebno je pobijediti strah, strah kao najsmrtonosniji zarazni virus, koji se najefikasnije prenosi preko medija.

Izvor: Whale | Prof. Etienne de Harven