Home Crna kronika LOVAC IZ MOSTARA KOJI JE NASTRADAO KOD GACKA OSTAO BI ŽIV DA...

LOVAC IZ MOSTARA KOJI JE NASTRADAO KOD GACKA OSTAO BI ŽIV DA JE BIO BLIŽE GRADU

SHARE

Lovac iz Mostara Almir Masleša (33) kojeg je iz nehaja ubio prijatelj M. Habul u lovu, u gatačkim šumama nedaleko od sela Kula Fazlagića, ostao bi živ da je bio bliže medicinskoj ustanovi, jer je podlegao ozlijedama jer je iskrvario.

 

Ovo su pokazali obdukcijski nalazi koji su urađeni tek tri dana nakon nesreće, jer je njegovo tijelo, iako beživotno, prethodno moralo biti testirano na virus korona. Nalaz je bio negativan.

 

“Očigledno je da je puška opalila nehotice, jer je metak koji je prostrijelio grudni koš, išao bočno, upravo onako kako se može dogoditi samo iz nehaja, iz neposredne blizine, a da pri tome metak nije oštetio srce, već je samo došlo do iskrvarenja”, rekao je dr. Dražen Damjanjuk, specijalist u Zavodu za sudsku medicinu Trebinje.

 

Damjanjuk kaže da iskrvarenje nije nastupilo za deset do petnaest minuta, već je ono trajalo možda i sat vremena, tako da je bilo uslova da se brže djeluje, nesretni lovac bi bio spašen, što se, kako dodaje, u principu i ne dešava, jer, kada su u pitanju greške iz lova, one se, upravo zbog udaljenosti i nepristupačnosti terena, najskuplje plaćaju.

 

“Ovo je, u posljednjih sedam godina, šesti smrtni slučaj lovaca koji smo obradili u našem Zavodu i svaki put je utvrđeno ubojstvo iz nehaja, odnosno, nesretni slučaj počinjen iz vatrenog oružja”, navodi doktor Damjanjuk.

 

Kod nesretnog lovca je, po kanalu rane, utvrđeno da je u pitanju nesretni slučaj, jer ga je pogodio prijatelj koji je bio pored njega skidajući pušku s ramena pogodivši ga u desno rame, odakle je metak prošao kroz grudni koš.

 

NN

 

foto: ilustracija