Home Društvo Napušteno 50-tak beba surogat majki zbog koronakrize

Napušteno 50-tak beba surogat majki zbog koronakrize

SHARE

Nedavno se saznalo da je otprilike 50 novorođenih beba, koje čekaju da ih se odvede njihovim inozemnim, budućim roditeljima, ”zaglavilo” u glavnom gradu Ukrajine zbog zatvorenih granica, što je dovelo do novih briga u vezi toga što Ukrajina postaje ”opskrbljivač” surogat-beba.

Vijest, koja je u javnost dospjela zbog nekolicine lokalnih medija, temelji se na videozapisu, kojeg je izdao Biotexcom, institucija koja sebe opisuje kao “Centar zadužen za ljudsku reprodukciju”. Video prikazuje 46 novorođenih beba kako leže u kolijevkama u hotelu zvanom “Venecija” te da o njima brine bolničko osoblje.

Udomitelji, kako kažu iz klinike, “nemaju priliku dobiti svoju novorođenčad” jer granice i dalje ostaju zatvorene, a zatvorene su zbog pandemije Covid-19. Ipak, ne bismo se trebali brinuti u vezi ove drage dječice, budući da ih sestre redovito hrane i izlažu svježem zraku. Budući roditelji dolaze iz SAD-a, Kine, Britanije, Njemačke i drugih zemalja, otkriva jedan od njegovatelja u videu. Videozapis je kružio po društvenim medijima, sve dok nije stigao do Lyudmile Denisove, parlamentarnog ombudsmana (pravobraniteljice za djecu). Nakon saznavanja za videozapis, službenica je podignula alarm zbog ”velikog problema u sustavu”. Surogat-majčinstvo je reklamirano i kroz tržište poznato kao nešto vrlo cijenjeno, no korištenje takvih ”usluga” može primarno dovesti do kršenja prava djece, kaže Denisova.

Vijesti pokazuju kako vlada ne čini dovoljno da zaštiti svoj narod, baš kao što Ukrajina “postaje zemlja, koja svoju novorođenu djecu daruje strancima, no ne može [odlučiti] o sudbini te djece”, tvrdi ona.

Ukrajinsko zakonodavstvo surogat-majčinstvo nije izričito zabranilo, što znači da se ono nalazi u pravnoj ”sivoj zoni”. Oni koji stoje iza sklapanja poslova u vezi novorođenih beba, mogli bi biti optuženi za trgovinu ljudima, u skladu sa zakonima države, ali čini se da dužnosnici nisu u stanju smanjiti procvat ”industriju” surogat-majčinstva, koja se širi u zemlji.

Štoviše, skandalozni slučajevi poput ovog pojavljuju se povremeno u izvještajima lokalnih medija. Prije nekoliko tjedana ukrajinska policija izvršila je pretres u privatnoj reproduktivnoj klinici koja navodno “prodaje bebe” kineskim muškarcima.

Roditelji koji bi očekivali dijete na takav način, morali bi platiti 50.000 američkih dolara kako bi se dogovorili o umjetnoj oplodnji surogat mame te kako bi dogovorili pravne usluge vezane uz izmišljene brakove, koje su potrebne za olakšavanje krijumčarenja djece u inozemstvo.