Home Vijesti Otkazano snimanje reality showa, underground filma i turnira Dota Pit: Spaladium Arena...

Otkazano snimanje reality showa, underground filma i turnira Dota Pit: Spaladium Arena izgubila milijune, dvorana još mjesecima neće otvoriti vrata?

SHARE

– Spaladium Arena je zbog koronavirusa u travnju, svibnju i lipnju ove godine izgubila događaje od kojih je trebala uprihoditi oko dva milijuna kuna – kaže nam Renco Posinković, voditelj tog velikog sportskog objekta u Lori.

Nakon odluke Stožera civilne zaštite od zabrani događanja na kojima se okuplja veliki broj ljudi, otkazan je Međunarodni turnir profesionalnih računalnih igrača “Dota Pit”, snimanje reality showa i underground filma u stranim produkcijama, kao i kvalifikacije u košarci za Olimpijske igre – sve redom veliki projekti koji bi bili značajni za Grad Split i za Spaladium Arenu.

TROŠKOVI ODRŽAVANJA

– Kao tvrtka “Sportski grad” koja je u stečaju, nemamo se kome obratiti za pomoć i podršku u ovoj situaciji, dok nas s druge strane svi zovu kad im nešto treba. Nemamo vlasnika koji bi imao interes da nas gura naprijed, jer nad Arenom nema titulara vlasništva (naime, čeka se odluka je li Arena vlasništvo “Sportskog grada”, pa će se prodavati u njegovu stečajnom postupku, ili će vrijedan objekt preuzeti Grad Split, koji bi time preuzeo i ogromne obveze prema bankama koje su financirale njezinu gradnju, nap. a.). Situacija nije lagana i pitamo se što će biti ako u rujnu dođe drugi val zaraze – ističe voditelj Spaladium Arene.

Taj veliki sportski objekt i kad je zatvoren ima znatne troškove, jer treba plaćati osiguranje objekta, struju…

– Održavamo Arenu da, kada dođe vrijeme za njezinu prodaju, ne bi bila opljačkana i devastirana, kao što je slučaj s nekim drugim objektima tvrtki koje su u stečaju, nego da bude u funkciji, održavana i da joj je očuvana vrijednost. Troškova za održavanje Arene ima puno, a da mi u banku dođemo s deset potpisanih ugovora, kao tvrtka u stečaju nećemo dobiti pozajmicu da premostimo dva mjeseca – kaže voditelj Arene, piše Slobodna Dalmacija.

’ORAŠAR’ U PROSINCU?

No, od 7. listopada 2020. pa zaključno s kvalifikacijama u košarci za Olimpijske igre, odnosno do srpnja 2021. godine, Arena je “rasprodana”!

U svojem izvješću Trgovačkom sudu za razdoblje do 31. ožujka ove godine, stečajna upraviteljica Natalija Mladineo je, među ostalim, navela kako su se u “svjetlu pandemije otkazale planirane manifestacije koje su se u Spaladium Areni trebale održati tijekom ožujka, travnja i svibnja”.

Izvjesno je da će se košarkaški kvalifikacijski turnir odgoditi za lipanj iduće godine. Projekti “Der Kroatien Krimi” i “Ninja Warrior”, koji su trebali započeti u travnju, također su odgođeni. U ovom trenutku pregovara se o uvjetima izvedbe kantate “Carmina Burana” i baleta “Orašar” u prosincu ove godine, a za sada nema najava odgode održavanja Sajma vojne opreme koji je planiran u travnju 2021. godine.

– Međutim, trenutno nije moguće garantirati ni za jedno buduće događanje u Spaladium Areni da će se ono i održati, jer sve ovisi o tome kako će se razvijati pandemija. Crveni križ je, sukladno mjerama Stožera splitsko-dalmatinske županije, krajem ožujka u Spaladium Areni rasporedio nešto više od 200 kreveta namijenjenih u slučaju potrebe za bolesnike s lakšim simptomima koronavirusa. Stečajni dužnik (tvrtka “Sportski grad”, nap. a.) dobio je za prevladavanje krize u ovom razdoblju iz državnog proračuna sredstva namijenjena kao pomoć pri isplatama plaća zaposlenicima – navela je Mladineo.