Home Društvo Studenti se vraćaju u Mostar, evo što kažu Josip Šimić, Antonela Barbarić,...

Studenti se vraćaju u Mostar, evo što kažu Josip Šimić, Antonela Barbarić, Anita Glibić…

SHARE

Da se život vraća u grad Mostar, pokazuje i činjenica kako se u Studentski centar Sveučilišta u Mostaru vraćaju studenti.

Piše: ANA ARTUKOVIĆ / Pogled.ba

Podsjetimo, centar su sredinom ožujka napustili studenti zbog pojave pandemije i svoje obrazovanje nastavili putem online nastave. Ipak, prema riječima studenata a zahvaljujući poboljšanju epidemiološkog stanja, studentima je ipak mnogo lakše pripremati se za ispite i pratiti nastavu iz studentskih soba.

Studenti se vratili u Mostar - foto

-U dom sam se vratila jer imam obaveznu praksu koju moram završiti te mi je lakše ovdje nego od kuće, a i poželili smo se Doma jer smo dugo bili razdvojeni – kazala je Antonela Barbarić studentica treće godine ekonomije.

Josip Šimić student treće godine strojarstva kazao je kako mu je Dom svakako nedostajao.

-Vratio sam se u Dom kako bih pisao svoj završni rad, jer se ovdje mogu bolje skoncentrirati. Dom mi je nedostajao, cimer se još nije vratio, ali bi se trebao vratiti u šestom mjesecu – kaže Šimić.

-Lijepo je čuti da će dom ovakvo nešto učiniti, jer možda mnogi studenti zbog ove situacije s koronom nisu imali sredstva ukoliko su nekima roditelji ostali bez posla – također je naglasila studentica Antonela.

Prema riječima Anite Glibić, glasnogovornice centra, provedena anketa među studentima o povratku u domove pokazala je kako studenti žele povratak u svoje studentske sobe, a razloge koje su naveli je navika učenja u studentskim sobama, mirno okruženje i blizina fakulteta.

-U svoje smještajne jedinice vratilo se do danas 50 studenata, a od početka lipnja svoj povratak najavilo je gotovo 70 % studenata koji su na smještaju u SC Mostar – kazala je Glibić.


Studentski dom organizira i fitness na otvorenom

Kako je uprava centra i ranije najavila, studentima koji su se vratili u svibnju nije se naplatila stanarina, a uz smještaj studentima je omogućen i ručak, a sve uz stroge epidemiološke mjere. Od 1. lipnja sve usluge pa tako i tri obroka dnevno bit će omogućene studentima, a prema riječima Glibić uprava centra donijela je odluku o umanjenju stanarine za mjesec lipanj gdje će studenti sve usluge a to su: smještaj, korištenje Wi-Fi mreže i kablovskog interneta, grijanje i topla voda 24 sata dnevno, tri obroka dnevno, platiti samo 80,00 KM, a ne 159,00 KM.

Razlog tomu je nadoknada plaćene stanarine za mjesec ožujak. Unatoč tomu što je centar ostao bez gotovo svih prihoda od trenutka pojave pandemije u Mostaru, uprava centra donijela je odluku kako studentima treba pomoć u novonastaloj situaciji.